CATALANSALMON: 18 anys 7 mesos i 28 dies (6815 dies) posant en contacte catalans arreu del món
Ciutat:
Només els usuaris registrats poden afegir continguts. Clica Aqui per registrar-te de franc
Total continguts:50
 PISSARRA PISOS FEINA IDIOMES COMPRA VENDA NOTÍCIES TURISME  
Pag: 123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445
1  CROÀCIA  - Caixa Catalana fia a Lituània la consecució d?una fitxa bancària
Pujat per WEBMASTER [1] - 2020-02-04

L'entitat s'ha incorporat a un projecte de banc ètic que promou una cooperativa croata

https://www.ara.cat/economia/Caixa-Catal ana-lituania-fitxa-bancaria_0_2392560873 .html

^top
2  CUBA  - El català que va alliberar Guantánamo
Pujat per WEBMASTER [1] - 2020-02-03

Sis dècades després del triomf de la Revolució Cubana ha sigut possible documentar la biografia d?un dels grans protagonistes d?aquesta gesta històrica

https://www.ara.cat/suplements/diumenge/ Cuba-General-Montseny-alliberar-Guantana mo_0_2391960782.html

En la història que hem conegut de la Revolució Cubana s’hi amagava un fet molt destacat per als catalans: un dels revolucionaris era fill d’un fuster de la ciutat de Reus que va emigrar al principi del segle passat a l’illa. Després va alliberar Guantánamo i es va acabar convertint en un dels generals més prestigiosos de l’entorn dels germans Castro.

Ara, quan es compleix el 61è aniversari d’aquella revolució, s’han pogut documentar amb precisió les dades històriques d’aquest personatge, el general Demetrio Montseny Villa, que ofereix una trajectòria existencial i una peripècia coral digna d’una pel·lícula de Hollywood.

El mateix general Montseny, que va morir el juliol del 2011, no va evitar esmentar, en alguna ocasió, la seva ascendència catalana, però no va transcendir mai fora de Cuba ja sigui per l’hermetisme que envolta sempre les forces armades en general -i molt especialment les cubanes- o perquè ell mateix no en tenia proves documentals fefaents.

Al principi del segle XX el seu pare, Josep Montseny i Gual, nascut a Reus, va emigrar a Cuba i es va establir, a la zona de Guantánamo, com a fuster en un sanatori que la colònia dels catalans tenia en aquella ciutat. Es va casar i la seva dona va treballar de bugadera al mateix centre.

Demetrio va néixer a Guantánamo el 8 d’octubre del 1925. Quan era molt jove el seu pare va morir i com que era fill únic i la situació familiar era precària, va haver d’abandonar els estudis. Amb quinze anys va intentar entrar a treballar als ferrocarrils de Guantánamo-Occidente, però no ho va aconseguir perquè les places noves eren per als fills dels treballadors. Va dur a terme moltíssimes feines auxiliars. Quatre anys després, quan en tenia dinou, va aconseguir entrar-hi i el van convertir en retranquero -una espècie de guardafrens- i, més endavant, en cap d’estació.

Era fill d’un fuster de Reus que va emigrar a l’illa a l’inici del segle XX

Just en aquell moment va començar la seva implicació en lluites obreres, es va integrar al Partit Socialista Popular i va arribar a ser delegat obrer davant la patronal.

El fet que va capgirar la seva vida va ser el cop d’estat del general Fulgencio Batista, el març del 1952, arran del qual es va implantar una dictadura militar a Cuba que, des del primer moment, va suscitar una forta resistència social, obrera i estudiantil.

Demetrio Montseny es va inscriure de ple dret, i des del primer moment, en aquella etapa prerevolucionària: el 1952 amb les primeres lluites estudiantils i obreres, just després del cop d’estat; el 1955 amb la creació d’una guerrilla urbana militaritzada a la zona de Guantánamo, dins el Movimiento 26 de Julio; i el 1958 amb la incorporació directa a les Forces Armades Revolucionàries, com a capità de la Columna 20 Gustavo Fraga.

El comandant Montseny / Arxiu Marta Montseny
El comandant Montseny / Arxiu Marta Montseny
En l’època de guerriller urbà, Canceco o Villa -aquests van ser alguns dels àlies clandestins que va adoptar Demetrio Montseny- amagava la seva identitat amb targetes d’agent comercial de farmàcia i alhora la seva veritable activitat secreta: cap d’acció i sabotatge del Movimiento 26 de Julioa tota la zona de Guantánamo. L’àlies Villa li va quedar, des de llavors i per sempre més, incrustat com a segon cognom, tot i que no era el matern.

Alliberar Caimanera i Guantánamo
A mitjans de març del 1958 Montseny va abandonar els anys de guerrilla urbana i va pujar a la Sierra per acabar comandant, com a capità, la Columna 20 Gustavo Fraga, sota les ordres de Raúl Castro. L’estratègia militar dels alçats ja era en aquells moments començar a conquerir territori -ciutats, casernes, comunicacions...- en terres baixes.

Amb els efectius de la seva columna, Montseny va encerclar Caimanera i va dur a terme accions directes, com ara sabotejar la via fèrria i fer emboscades permanents en indrets de la carretera que anava a Santiago de Cuba, d’on venien els reforços i les tanquetes de l’exèrcit de Batista.

Oberta la confrontació militar directa amb Caimanera, no sense un cert nombre de víctimes -ell mateix va resultar ferit, encara que no de gravetat-, es lluitava amb una gran desigualtat de mitjans, perquè la peça més important que tenia Villa era el cañoncito, de 20 mil·límetres, que havien capturat i restaurat d’un avió nord-americà que es va estavellar fora de la base militar de Guantánamo. Després de forts combats, Caimanera es va rendir el 25 de desembre. Tres dies després, Fidel Castro va firmar l’ascens de Demetrio Montseny a comandant.

Alguns dels seus àlies clandestins van ser Canceco i Villa

La conquesta següent, la de Guantánamo, va ser més incruenta però psicològicament molt complexa i trepidant. Era una plaça militar molt important, amb més de mil soldats, bateries de 60 i 81 mil·límetres i sis tancs.

El comandant Montseny a cavall / Arxiu Marta Montseny
El comandant Montseny a cavall / Arxiu Marta Montseny
La columna del ja comandant Montseny, com a avantguarda, i dues més van envoltar tota la ciutat i fins i tot van entrar en alguns edificis. Per estalviar-se víctimes inútils, el mateix Raúl Castro va decidir escriure una carta al comandant Literas, màxima autoritat de la plaça, oferint-li que es rendís. I el mateix Montseny, juntament amb el comandant Ameijeiras, amb una tanqueta, en un gest fins i tot temerari, es va atrevir a entrar al centre de la ciutat per parlar amb el coronel batistià Casillas. L’estira-i-arronsa va durar interminables hores.

L’1 de gener del 1959 a les dues de la matinada, el dictador Fulgencio Batista, la seva família i altres acòlits van pujar a tres avions DC-4 i van fugir de l’illa. L’evidència de la desfeta del règim ja era total i unes hores després, llavors sí, es va rendir l’última caserna de Guantánamo.

Després de la guerra
Un cop guanyada la guerra, el comandant Montseny es va convertir, des del primer moment, en cap militar de la zona de Guantánamo. Just un mes després, el 3 de febrer del 1959, Fidel Castro va fer una visita apoteòsica a la ciutat. Des que va baixar de l’avió, una multitud el va acompanyar per tots els carrers i places de la ciutat, durant hores, amb el comandant Montseny sempre al seu costat. Hi ha testimonis fotogràfics colpidors d’aquella exaltació ciutadana.

No gaire després va esdevenir, per ben poc temps, ajudant executiu del Che Guevara a l’Havana i després cap del districte militar de la província de Las Villas, fins a ser nomenat, el febrer del 1960, delegat del ministeri d’Indústria a Oriente, novament a les ordres del Che, que havia assumit aquest nou paper ministerial.

El 1962 va seguir un curs d’oficials superiors a la Unió Soviètica i, just després, el van fer cap de l’exèrcit a Camagüey, fins al 1964, quan va assumir la direcció de la Brigada de Fronteras i, després, la direcció de Relacions Exteriors del ministeri de les Forces Armades (Minfar).

El 1970 va ser nomenat agregat militar a Txecoslovàquia i es va traslladar a viure a Praga amb tota la família durant quatre anys. Hi va arribar just dos anys després que els tancs soviètics haguessin avortat l’anomenada Primavera de Praga.

Un mes després de guanyar la revolució, Fidel Castro va visitar Guantánamo i la ciutat va celebrar una festa multitudinària que es va allargar moltes hores. En aquesta portada de la revista Blasones, el comandant Montseny apareix amb barret a l’esquerra de Castro. A la foto superior, Demetrio Montseny a l’època d’agregat militar a les ambaixades / Arxiu Marta Montseny
Un mes després de guanyar la revolució, Fidel Castro va visitar Guantánamo i la ciutat va celebrar una festa multitudinària que es va allargar moltes hores. En aquesta portada de la revista Blasones, el comandant Montseny apareix amb barret a l’esquerra de Castro. A la foto superior, Demetrio Montseny a l’època d’agregat militar a les ambaixades / Arxiu Marta Montseny
Més endavant, entre el 1979 i el 1983, el van enviar d’agregat militar a l’ambaixada de Cuba a Moscou. No hi ha cap constància documental de la feina que va fer en aquells dos períodes, però és ben imaginable, sobretot en el marc de les estretes relacions i intercanvis militars que hi havia vigents als dos països.

El 1989 el general Villa va passar a la reserva i va participar en la fundació de l’Associació de Combatents de la Revolució Cubana.

Al general Villa el va precedir sempre la fama de ser una persona amb molt de caràcter. Al llibre Secretos de generales, tot i el seu to hagiogràfic, se’l descriu significativament com “ una persona introvertida, de carácter fuerte, en ocasiones áspero ”... Però la veritat és que en les dues ocasions en què ens vam entrevistar amb ell va resultar ser una persona extraordinàriament afable. Potser per justificar-ho, en una expressió ben típica de la sornegueria cubana, ens va dir: “ Es que ahora, por las mañanas me tomo una pastilla de Calmón y por las tardes otra de Tranquilizón".


Descobrint una nova petjada catalana a Cuba
Fa més de vint anys, en un viatge a Cuba, vaig descobrir l’existència d’un tal “capitán Montseny” en un peu de foto descolorit d’un racó del Museu de la Revolució de l’Havana, situat a l’antic palau del dictador Fulgencio Batista. Feia referència a la conquesta de la zona de Caimanera i Guantánamo, i esmentava la seva decisiva intervenció militar a la zona.

Primera fiblada. Veure el meu cognom, tan poc usual, escrit amb total correcció als annals de la revolució castrista –més enllà de qualsevol parentesc directe, que ja vaig descartar des d’aquell moment–, em va induir a pensar en una nova petjada catalana a Cuba que fins llavors no havia transcendit.

No va ser fins al 2007 que l’amic i periodista Xavier Vinader, coneixedor i còmplice d’aquest tema, em va fer arribar emocionat unes fotocòpies rebregades d’un llibre de Luís Báez editat a Cuba, titulat Secretos de generales, que recull en format d’entrevistes la biografia de 41 generals de les Forces Armades Revolucionàries (FAR). De secretisme el llibre no en té gens, perquè és gairebé tot hagiogràfic, però entre els venerats militars entrevistats hi apareix el general de brigada Demetrio Montseny Villa, que, a més, esmenta molt de passada que el seu pare era d’origen català

Segona fiblada. En aquell moment em vaig proposar que, algun dia, intentaria documentar aquest nou vincle, fins llavors desconegut, en la prodigiosa relació històrica, social i cultural entre Cuba i Catalunya.

Vaig provocar aquesta oportunitat el 2009 quan en un nou viatge a l’Havana, i contra tot pronòstic sensat, em vaig proposar contactar-hi directament. Mitjançant un possible familiar seu que sortia a la guia telefònica, i després de força peripècies dignes d’una novel·la d’espies de l’Est dels anys 50, vaig deixar al lloc adequat les meves dades i el suggeriment a distància d’una possible trobada. Dos dies després, a les nou en punt del matí, va sonar el telèfon a l’hotel on m’allotjava i una veu distesa em va dir: “Hola, soy su pariente...” En resposta al meu suggeriment emocionat per poder veure’ns algun dia, em va etzibar: “El carro va para allá...”

Vint minuts més tard entrava a l’hotel i vam tenir la primera de dues trobades, amb un cert paroxisme de la direcció i el personal de l’hotel, que no entenia per què el mític general Villa dedicava dues hores a reunir-se amb un turista accidental.

En el decurs de les dues trobades em va complementar molta de la documentació que jo ja tenia sobre la seva vida i em va expressar el pesar perquè no tenia cap referència documental precisa sobre el seu pare. En un escorcoll de la policia de Batista, a l’època de la clandestinitat, s’havien confiscat tots els papers de la seva família.

Li vaig fer una promesa: aniria a Reus i furgaria en tots els arxius i racons. Així ho vaig fer, però la feina no va ser fàcil. Entre altres coses perquè ell mateix es va equivocar en l’edat del pare. I, a més, els llibres de dues parròquies s’havien cremat durant la Guerra Civil. Temps després d’entrar en aquest atzucac, una mà generosa se’m va oferir. L’investigador local Josep M. Grau, a qui havia demanat ajuda, va descobrir als censos d’habitants de l’any 1900 el nom de Josep Montseny i Gual i la seva edat. Obtenir després la partida de naixement del pare del general va ser molt fàcil: havia nascut a Reus el 12 de febrer del 1882.



Vas néixer ahir...
Demetrio Montseny va ser l’últim company d’audàcies de guerrilla urbana que va veure viu Frank País, el mític líder del Movimiento 26 de Julio, la imatge del qual encara colpeix com la d’un jove estudiant de poc més de vint anys, de mirada penetrant, vestit sempre amb una impecable americana i pantalons blancs.

Al principi del 1955 Frank País i el seu inse- parable amic de la infància, Pepito Tey, van prendre una decisió que va canviar per sempre el futur de les seves vides: “Necessitem armes per lluitar contra les armes, i les hem de prendre a l’enemic”. Van organitzar un escamot i a mitjans d’abril van assaltar el Club de Cazadores. Se’n van endur dotze escopetes.

Aquí va començar la seva aventura trepi- dant, amb el rerefons de la creació del Movimiento Revolucionario 26 de Julio (MR- 26-7), dedicat a promoure insurreccions i vagues, fer sabotatges estratègics, capturar armes i, fins i tot, executar policies i militars, sobretot els torturadors.

A iniciativa de Frank, el mes d’octubre d’aquell any ell i Demetrio Montseny, que ja es coneixien, van fundar la cèl·lula de l’MR-26-7 a Guantánamo, en què Villa va exercir de cap d’acció i sabotatge.

Bastants mesos després d’una permanent i productiva relació conspirativa i clandestina que els mantenia a ple rendiment, es va produ- ir la mort de Frank País.

El 30 de juliol del 1957, a primera hora de la tarda, Frank i Demetrio feien una reunió a Santiago de Cuba a casa del company revoluci- onari Raúl Pujol –cognom de reminiscències catalanes– per donar resposta a una carta d’un tal Alejandro (l’àlies de Fidel Castro) on se’ls detallaven les necessitats més urgents per proveir-se d’armament i municions per enviar als alçats a les muntanyes.

Van ser avisats que la policia batistiana pentinava la zona, perquè algú havia recone- gut Frank País. Montseny li va oferir fugir amb un cotxe que tenia a prop, però s’hi va negar del tot. Minuts després queia cosit a trets juntament amb Pujol al Callejón del Moro, un passatge a pocs metres d’on s’havien acomiadat. Poques hores després, en una reunió en un pis a Santiago, tots els companys de Frank País volien sortir al carrer a venjar-ne la mort. En aquell pis va sonar el telèfon. Era Vilma Espín, la futura dona de Raúl Castro, que llavors era una joveneta de bona família –el seu pare era un reconegut advocat– que coordinava els moviments de la guerrilla urbana amb les directrius polítiques que baixaven de la mun- tanya. “Enterreu el Frank amb la màxima organització i repercussió ciutadana possible –va ser la seva consigna–, però no sortiu al carrer amb accions directes, perquè us estan esperant per trinxar-vos”. I a Montseny li va dir: “Cuida’t, que vas néixer ahir”.

L’endemà l’enterrament del jove Frank País, de 23 anys, es va convertir en una manifestació de la ja potent insurrecció civil que vivia Cuba en aquells moments: milers de ciutadans de Santiago van sortir al carrer per acompanyar el fèretre, i es van produir nota- bles aldarulls i vagues a tot el país.

Poques hores després, el 4 d’agost del 1957, de tornada a Guantánamo, va passar un altre fet transcendent i luctuós que, ni que sigui per atzar, vincula el futur general Montseny amb els seus orígens catalans. A primera hora de la tarda va anar a supervisar el que denominaven El Laboratorio, una fàbrica clandestina de bombes i granades que tenien al subsol d’una casa a Guantánamo, al carrer Aguilera.

L’espai secret era un cau subterrani esgarrapat al pati d’una casa on, per seguretat, només es podia entrar per una trapa que hi havia al pati de la casa del costat. Hi treballaven, permanentment, tres o quatre revolucionaris.

L’article més preuat que sortia d’aquesta fàbrica eren unes bombes potents anomenades pata de elefante: un cilindre de metall molt ample i gruixut, amb la tapa inferior soldada i la superior de rosca, per on s’introduïa la metxa que activava els explosius i la metralla que portava a dins.

Només d’entrar al forat, Demetrio Montseny ja va haver d’esbroncar un com- pany que fumava envoltat de dinamita. Després va anar a la casa del costat perquè tenia una reunió conspirativa amb altres com- panys i, minuts després, una espectacular explosió, que es va sentir a tota la ciutat, va dei- xar la casa del costat en runes.

Hi van morir els tres companys que mani- pulaven els artefactes, entre els quals el vell lluitador sindicalista i anarquista Gustavo Fraga, que va acabar donant nom a la columna militar que va alliberar Guantánamo.

Demetrio Montseny va tenir més sort. Ferit al cap, va perdre el coneixement però va ser traslladat al Centro Benéfico Catalán, una mena d’ambulatori a tocar. Els metges que el van atendre van impedir que els policies que hi van arribar tot seguit se l’emportessin. Va sobreviure dos cops gràcies a ells, perquè no hauria arribat a cap caserna militar sense un tret al cap.

Montseny es va estar a la presó algunes setmanes, però en una vista preliminar, abans del judici, el van deixar en llibertat amb la condició que es presentés cada dilluns al jutjat. “Todavía me están esperando”, ens va dir a nos- altres el dia que el vam entrevistar, més de sei- xanta anys després. D’aquí ja va passar a la clandestinitat total. Fins que, a mitja guerra, Raúl Castro el va fer cridar perquè pugés a lluitar a la Sierra.

^top
3  London  - Johnson endurirà les penes per terrorisme després del nou atemptat a Londres
Pujat per WEBMASTER [1] - 2020-02-03

L'home que va apunyalar diverses persones a Londres i que va ser abatut per la policia havia sortit feia poc de la presó després de complir la meitat d'una condemna per terrorisme islamista

https://www.ccma.cat/324/johnson-endurir a-les-penes-per-terrorisme-despres-del-n ou-atemptat-a-londres/noticia/2988110/

^top
4  London  - Com afectarà el Brexit als catalans? Guia pràctica amb tota la informació
Pujat per WEBMASTER [1] - 2020-01-29

Com ens afecta el Brexit? Podrem viatjar a Londres? Tot el que necessiteu saber sobre els drets de ciutadania, fronteres, visats o viatges al Regne Unit

https://www.vilaweb.cat/noticies/guia-pr actica-brexit-viatge/

Divendres, 31 de gener, es farà efectiu el Brexit i el Regne Unit deixarà de formar part de la Unió Europea (UE). D’aquesta manera, s’aplicarà finalment el mandat del referèndum del 2016, en què el 52% dels participants van votar a favor de la sortida de la UE. En un principi, es preveia que el Brexit s’aplicaria el març del 2019, però les negociacions amb les institucions europees per a fixar les condicions de la sortida van sumir el Regne Unit en una gran inestabilitat política, cosa que va comportar diversos ajornaments. Finalment, el 20 de desembre, el parlament britànic va aprovar la llei del Brexit amb les condicions pactades amb la UE i aquest divendres la història del Regne Unit farà un tomb.

El Brexit tindrà unes implicacions molt importants en la vida dels britànics, però també en la dels europeus. Tot i que el Brexit entra en vigor aquest divendres, hi haurà un període de transició fins al 31 de desembre durant el qual es garantirà la lliure circulació i els ciutadans de la UE al Regne Unit podran fer els tràmits per a mantenir els drets de ciutadania.

L’estatus dels migrants catalans al Regne Unit
L’acord de retirada preveu que els ciutadans europeus residents al Regne Unit abans del Brexit mantinguin els seus drets de residència, treball, estudis i Seguretat Social més enllà del període transitori sota l’estatus d’assentat. Per beneficiar-se d’aquests drets és molt important que tots els ciutadans puguin acreditar que resideixen legalment al Regne Unit des d’abans que hagi acabat el període de transició.

L’estatus d’assentat dóna els mateixos drets de residència, estudis, sanitat, treball i Seguretat Social que qualsevol altre ciutadà britànic. Hom podrà demanar la ciutadania britànica i marxar del país sense perdre l’estatus permanent durant cinc anys, com a molt. Per tenir-hi dret, cal haver arribat al Regne Unit abans del 31 de desembre i haver-hi residit de manera continuada durant cinc anys. Es considera que és de manera continuada si s’hi ha viscut com a mínim sis mesos de cada dotze durant un període de cinc anys. Si encara no s’han acumulat aquests cinc anys, es pot demanar l’estatus provisional de pre-assentat. Podeu trobar-ne més informació ací.

Tanmateix, els drets dels ciutadans que vulguin establir-se al Regne Unit després del 31 de desembre estaran subjectes als acords bilaterals amb els estats de la UE o bé, si no hi ha acord, a les condicions generals que estableixin les autoritats britàniques.

L’estatus dels migrants britànics a Catalunya, el País Valencià i les Illes
Tots els ciutadans de la Unió Europea que vulguin residir més de tres mesos a l’estat espanyol han d’inscriure’s al registre central d’estrangers. Ara, a partir de divendres, els britànics deixaran de ser considerats ciutadans de la Unió Europea, però haver-se inscrit els garantirà els drets. Si no ho han arribat a fer mai, cal que obtinguin el certificat demanant cita prèvia en una comissaria de la policia espanyola que tramitin certificats de la UE.

Els ciutadans britànics inscrits mantindran els mateixos drets que tenien com a ciutadans europeus (tret de la potestat de presentar Iniciatives Legislatives Ciutadanes al Parlament Europeu) durant el període transitori i, després del 31 de desembre, mantindran els drets de residència, treball, estudis i seguretat social. Tenir el certificat de registre abans que hagi acabat el període transitori serà una garantia per a acreditar la residència legal a l’estat espanyol.

En cas de no haver aconseguit el certificat de residència europea abans de la data del Brexit, durant el període transitori es podrà demanar una targeta d’identitat d’estranger en què es farà esment, de manera explícita, a la condició de beneficiari de l’acord de retirada pactat pel Regne Unit i la UE.

Els migrants britànics que arribin després del 31 de gener estaran subjectes a un futur acord bilateral entre el Regne Unit i l’estat espanyol. Si no hi hagués pacte, se’ls aplicaria el règim general d’estrangeria espanyol.

Viatges
Una vegada entri en vigor el Brexit, es mantindrà la connectivitat aèria amb el Regne Unit i s’hi podrà viatjar sense que calgui visat, com a mínim fins el 31 de desembre de 2020, quan acabarà el període d’adaptació. Fins aleshores, es mantindrà la lliure circulació com si el territori del Regne Unit encara fos part de la UE. Després d’aquest període, les normes d’entrada al país dependran dels acords bilaterals amb cadascun dels estats membres de la UE.

Durant el període transitori, els turistes europeus podran continuar gaudint de la gratuïtat del roaming i podran fer servir la connexió de telefonia mòbil sense sobrecàrrecs.

Famílies
La nova realitat després del Brexit també afectarà les famílies formades per ciutadans britànics i europeus o d’europeus que vulguin viure al Regne Unit. Per exemple, un català que visqui al Regne Unit amb el permís d’assentament i es vulgui casar amb un altre català després del període transitori ha de saber que el seu cònjuge no obtindrà els drets de ciutadania que té ell. Per tant, si vol anar a viure al Regne Unit, haurà de complir amb la normativa britànica en matèria d’immigració com qualsevol altre migrant.

Tanmateix, els cònjuges, parelles de fet, fills o néts (menors de 21 anys o dependents) i pares o avis dependents d’un català amb permís d’assentament podran entrar i residir al Regne Unit després del Brexit sempre que la relació existeixi des d’abans de la fi del període de transició. La resta de familiars que vulguin residir-hi hauran de demanar l’estatus de pre-assentament abans del 31 de desembre.

Els fills dels catalans que neixin al Regne Unit després del Brexit tindran nacionalitat britànica, sempre que un dels pares tingui l’estatus d’assentat. Si cap dels dos no ha residit prou temps per a tenir-lo i només tenen el de pre-assentat els fills nascuts després del Brexit només obtindran l’estatus de pre-assentat.

Permís de conduir
Els ciutadans de la UE residents del Regne Unit que van començar a viure-hi abans de fer 67 anys podran continuar conduint-hi sense problemes amb el permís d’un dels estats membres fins als 70 anys. Els ciutadans de la UE que van anar-hi a viure després dels 67 anys podran continuar conduint per territori britànic durant, com a màxim, tres anys. Després, hauran d’aconseguir un carnet de conduir britànic.

Els turistes, en canvi, podran continuar circulant d’acord amb el permís de conduir europeu.

Estudiants catalans al Regne Unit
Els ciutadans de la UE que estudiïn al Regne Unit però que tinguin previst de tornar a casa abans del 31 de desembre, últim dia del període transitori, no han de fer cap tràmit per a continuar els estudis després del Brexit. Tanmateix, si han de continuar estudiant al Regne Unit o volen treballar-hi, han de demanar l’estatus d’assentament o de pre-assentament, com la resta de ciutadans europeus. Fins ara, els estudiants de fora de la UE sense cap feina qualificada només podien continuar vivint legalment al Regne Unit durant quatre mesos. Tanmateix, el govern britànic ha ampliat el termini dos anys.

A banda, els estudiants que hagin començat els estudis al Regne Unit durant el curs acadèmic 2019-2020 o el comencin el 2020-2021 continuaran pagant les mateixes taxes acadèmiques que els britànics fins que hagin acabat el programa acadèmic.

Els professionals que necessitin que la seva titulació europea sigui reconeguda al Regne Unit hauran de demanar el reconeixement abans del 31 de desembre.

Competicions esportives
Els equips britànics podran continuar participant en les competicions esportives europees, com ara la UEFA Champions League de futbol i l’Eurolliga de bàsquet. Això és així perquè les competicions europees són competicions privades, no tenen relació amb la Unió Europea, de manera que no els afecta la sortida del Regne Unit.

Dret de vot
Els catalans que resideixin legalment al Regne Unit després del Brexit podran votar i presentar-se a les eleccions locals britàniques, tal com passava fins ara. De la mateixa manera, els britànics també podran votar i presentar les seves candidatures a les eleccions municipals de Catalunya, el País Valencià i les Illes.

Els catalans residents al Regne Unit podran continuar votant al parlament, a les eleccions espanyoles i al Parlament Europeu. Els britànics residents en territori de la UE, però, perdran el dret de vot a les eleccions europees perquè cal tenir la ciutadania d’algun dels estats membres de la UE per votar-hi.

Seguretat social i sanitat
Aquells ciutadans que durant la vida laboral hagin treballat tant al Regne Unit com en un estat membre de la UE han de saber que els períodes cotitzats fins al final del període transitori es tindran en compte de cara a una futura pensió. Si un català continua treballant al Regne Unit després del 31 de desembre, continuarà cotitzant, atès que els reglaments de coordinació dels sistemes de seguretat social continuaran essent aplicables mentre mantingui la feina. D’altra banda, el govern espanyol s’ha compromès a reconèixer la pensió a aquells ciutadans britànics que cotitzin aquí abans i després de la fi del període de transició.

Així mateix, els pensionistes catalans que visquin al Regne Unit continuaran rebent les seves pensions, ja que segons la legislació espanyola han de ser abonats als seus titulars independentment del lloc de residència. També la continuaran rebent els qui hagin cotitzat al Regne Unit, britànics o europeus, encara que actualment visquin aquí.

D’altra banda, els treballadors europeus al Regne Unit i els seus familiars directes tenen dret de rebre assistència sanitària gratuïta, sempre que conservin la feina. En cas que no sigui així, els europeus conservaran l’assistència sanitària igual que els britànics fins al 31 de desembre. Després del període de transició, la situació dependrà de l’acord bilateral entre el Regne Unit i cada estat de la UE.

Duanes
El comerç amb el Regne Unit continuarà igual fins al final del període de transició, però cal tenir clar que a partir del 31 de desembre hi haurà fronteres i controls duaners. La relació comercial a partir d’aleshores dependrà del futur acord bilateral entre el Regne Unit i l’estat espanyol o bé, en cas que n’hi hagi, de les establertes per l’Organització Mundial de Comerç.

Amb el Brexit, el Regne Unit recupera l’autonomia reguladora, de manera que és previsible que amb el temps es distanciï de l’actual regulació europea, circumstància que farà haver d’adaptar els productes i les etiquetes o haver de fer noves proves de verificació i seguretat.

Així mateix, les empreses han de tenir en compte que les mercaderies amb matèries primeres del Regne Unit podran deixar de ser considerades originàries de la UE, perdent els avantatges de lliure comerç que la UE ha signat amb països tercers com el Japó i Turquia.

Fiscalitat
Després del Brexit, les transaccions amb el Regne Unit seran equivalents a les de qualsevol país tercer. Les normes d’IVA canviaran i ja no s’haurà de presentar el model 349, obligatori en les transaccions intracomunitàries, sinó el 303. Les factures emeses al Regne Unit continuaran exemptes d’IVA, però caldrà presentar la declaració duanera corresponent.

Les empreses que exportin al Regne Unit però que fins ara no ho hagin fet mai a països tercers hauran de demanar a Hisenda el número d’identificació fiscal EORI (Economic Operator Registration Identification).

^top
5  Perpinya  - Tothom a Perpinyà. La República al centre (del món)- 29 de febrer, Parc de les Exposicions de Perpinyà, 12:00h
Pujat per WEBMASTER [1] - 2020-01-24

Benvolgut/da,

Ens fa molta il·lusió avançar-te la invitació a l'acte que celebrarem el proper dissabte 29 de febrer a Perpinyà amb el president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí. Un acte de gran transcendència per al Consell per la República Catalana, ja que per primera vegada serem a Catalunya, concretament a Perpinyà.

Volem comptar amb el teu suport per a fer que sigui l'acte més gran fet mai a Perpinyà.

Per a fer-ho possible, ens caldrà fer un gran desplegament humà i tècnic i això requereix de recursos econòmics. En aquests moments, el Registre ciutadà del Consell ofereix l'opció de contribuir periòdicament (mensual, trimestral o anual) i et volem demanar que et canviïs a contribució periòdica, en la modalitat i l’import que més et convingui.
Pots fer-ho des d’aquí: registre.consellrepublica.cat



INFORMACIÓ DE L'ACTE

LLOC: Parc de les Exposicions de Perpinyà (Esplanada al costat del Recinte firal Palau de les Exposicions de Perpinyà)
DIA: 29 de febrer
HORA: A partir de les 12 hores.

Les comarques nord-catalanes van ser claus per a poder celebrar el referèndum de l'1d'octubre i les seves institucions i societat civil sempre han donat suport al procés català i han demanat la llibertat dels presos i exiliats polítics.

El teu suport és clau perquè el Consell i la feina que fem des de l'exili pugui acomplir la seva missió: culminar el camí iniciat l’1-O.

^top
6  Hong Kong  - Hong Kong o com la granota aprèn a sortir de l?aigua
Pujat per WEBMASTER [1] - 2020-01-24

Parla sense embuts. Jason Y Ng veu molt clar qui és, quin paper fa al seu país, Hong Kong, i quin fa al món. Ha calculat amb ull de falcó el missatge que ha de difondre i com l?ha de difondre, i ho fa amb la gràcia i amb l?habilitat, malgrat tot, de traspuar transparència ? Continue reading Hong Kong o com la granota aprèn a sortir de l?aigua ?

https://www.vilaweb.cat/noticies/hong-ko ng-o-com-la-granota-apren-a-sortir-de-la igua/

^top
7  Iran  - Cinco razones para releer 'Persépolis', la novela que nos mostró la Revolución iraní a ojos de una niña
Pujat per WEBMASTER [1] - 2020-01-22

La laureada novela gráfica de Marjane Satrapi cumple 20 años y vuelve a las librerías con una nueva reedición de Reservoir BooksSu valor histórico, su divulgación, su uso del blanco y negro? Recopilamos cinco motivos de los muchos por los que merece la pena releer este cómic

https://www.eldiario.es/cultura/comics/P ersepolis-reedicion_0_987251681.html

^top
8  Canarias  - Arribada
Pujat per Norma Grau ( Canarias ) [12953] - 2020-01-20

En breu em mudo a Tenerife després de "tota la vida" a Barcelona (tinc 36 anys) Estic buscant habitació / pis/ feina a poder ser per la zona de Santa Cruz / La Laguna. Soc psicòloga. Molt contenta de trobar aquesta comunitat virtual!!!!

^top
9  Canberra  - Austràlia crema
Pujat per WEBMASTER [1] - 2020-01-20

Més de 10 milions d?hectàrees cremen en aquesta illa, amb un balanç fatídic de 1.000 milions d?animals morts. Un nou tipus de foc, més agressiu en zones que fins ara no cremaven tan sovint, com el sud-est del país, augura un futur devastador si no aturem l?emergència climàtica

https://www.ara.cat/suplements/diumenge/ Australiacrema_0_2383561631.html

^top
10  kuwait  -
Pujat per Joaquim ( kuwait ) [12943] - 2020-01-15

Hola amics!
Em dic Joaquim. Soc de Mataró.
A finals de setmana, vindre a Kuwait per questio de feina.
En principi hi sere fins a finals de febre.
M'agradaria saber quin temps hi fa, com s'ha d'anar vestir, etc.
Si algu em pot ajudar, li estaré molt agraït.

^top
11  Edinburgh  - Boris Johnson no permitirá un segundo referéndum de independencia en Escocia
Pujat per WEBMASTER [1] - 2020-01-14

El primer ministro conservador ha hecho pública una carta en la que destaca que el pueblo escocés votó por permancer dentro del Reino Unido en la consulta de 2014.

https://www.publico.es/internacional/rei no-unido-boris-johnson-no-permitira-segu ndo-referendum-independencia-escocia.htm l

^top
12  Riyadh  - La Supercopa, 'la libertad' y 'la normalidad': cuatro días en la trampa de Arabia Saudí para lavar su imagen
Pujat per WEBMASTER [1] - 2020-01-14

La celebración del torneo español ha redoblado las acusaciones de 'sportwashing', el nombre que recibe la estrategia de organizar eventos deportivos para maquillar la reputación de un paísMientras el régimen saudí ha tratado de exportar al mundo durante la competición una imagen de "normalidad" para las mujeres, una de las activistas feministas saudíes más destacadas seguía en la cárcelLa estrategia no es nueva y ha sido utilizada por otros países como Bahrein, Emiratos Árabes Unidos, Azerbaiyán o Israel, denuncian organizaciones como Amnistía Internacional

https://www.eldiario.es/internacional/Ar abia-Saudi-sportwashing_0_984452324.html

^top
13  Phoenix  - Consells generals
Pujat per Max Smith ( Phoenix ) [12946] - 2020-01-13

Bones!

Em mudo a Phoenix d'aquí a uns dies i m'he creuat amb aquesta pàgina web, i amb tots els nervis he cregut oportú preguntar: els que viviu allà, teniu alguns consells que em donarieu? Aquella informació que haguéssis dessitjat saber quan us veu mudar vosaltres allà, bàsicament.

Moltes gràcies!

^top
14  Venezia  - La Venecia insoportable: cada vez más habitantes se marchan de una ciudad desbordada por el agua y el turismo
Pujat per WEBMASTER [1] - 2020-01-13

Las recurrentes inundaciones, un turismo mal gestionado y el elevado precio de la vivienda complican la habitabilidad de una de las ciudades más emblemáticas de EuropaEn 2019, Venecia y sus 11 islas habitadas perdieron 1.092 residentes que decidieron mudarse a otras ciudades y países"Es demasiado difícil quedarse. Es como vivir en un barco. A veces entra agua, otras sube y baja el nivel como si fuera una marea", afirma Patricia Blaci, arquitecta y guía

https://www.eldiario.es/theguardian/Vene cia-pierde-poblacion-empuje-turismo_0_98 3402093.html

^top
15  Costa D ivori  - Els cocodrils que han passat de ser mascotes a aterrir la capital de la Costa d'Ivori
Pujat per WEBMASTER [1] - 2020-01-03

Els animals eren propietat del primer president del país i ara campen sense control per la ciutat

https://www.ara.cat/internacional/cocodr ils-president-Costa-Ivori-escampat_0_237 2162897.html

Al primer president de la Costa d'Ivori, Félix Houphouët-Boigny –que va ser el pare de la independència–, li agradava construir-se monuments a ell mateix. Després de l'emancipació de França, el 1960, el mandatari va decidir que la nova capital política del país seria erigida sobre la seva aldea natal, Yamoussoukro, un poble remot de poques desenes d'habitants allunyat de tot i de tothom. Malgrat els inconvenients logístics que comportava la decisió, la va executar amb fermesa.

I no va, ni molt menys, escatimar en despeses. Entre d'altres excentricitats, va equipar la nova ciutat amb una gran pista d'aterratge, una pista sobre gel –la primera de l'Àfrica occidental–, la llavors considerada basílica més gran del món i un gran palau. Un gran palau envoltat per un immens llac artificial ple de cocodrils. Una mena de mascotes del president.

Però amb la mort de Félix Houphouët-Boigny, el 1993, Yamoussoukro s'ha anat esborrant a poc a poc del mapa. Malgrat que la capital del país continua sent l'antiga aldea del dictador, gran part de l'activitat econòmica i política s'ha traslladat a la ciutat d'Abidjan, fins al punt que Yamoussoukro ha quedat notablement abandonada. Només cal fer una volta pels seus carrers per adonar-se que les carreteres són plenes d'esquerdes i sotracs, que molts fanals ja no fan llum o que la pols i la grisor que emboiren molts dels seus racons són senyals evidents de la decadència que pateix el municipi.

"Si t'acostes a l'aigua et menjaran"
Però de tots aquests senyals de decadència, n'hi ha un que preocupa especialment els habitants de Yamoussoukro. Els cocodrils que abans custodiaven el gran palau del president van ser parcialment abandonats i, a causa de la falta de mesures per controlar-los, han acabat escapant a les vies fluvials de la ciutat, on s'han reproduït sense cap mena de cautela. Els veïns de la ciutat denuncien que sovint les bèsties campen soles i que ja hi ha hagut diverses víctimes. "Ningú es va preocupar per aquests cocodrils, no hi va haver cap mena de gestió. Si t'acostes a l'aigua et menjaran", explica Souaga Gérard, una mestra de Yamoussoukro.

Durant més de tres dècades els va cuidar l'operari Dicko Toki. Els alimentava diàriament i els hi posava noms com Capitaine o Chef de Cabinet, una clara referència al seu vincle polític amb el país. Però el 2012 l'home que controlava la colònia de cocodrils va ser arrossegat al fons del llac per una de les bèsties, concretament per Chef de Cabinet. Se'l van cruspir en pocs minuts.

Des de llavors, la presidència compra bous cada mes per alimentar-los, però sembla que no és suficient. Cada cop estan acostumats a menjar més assíduament i un dels principals motius que ho explica és l'actitud irresponsable del turisme. Molts dels visitants de la ciutat paguen diners a la població local perquè els llancin pollastres vius i d'aquesta manera puguin veure els cocodrils en acció. Aquesta rica dieta ha provocat que les bèsties creixin i es reprodueixin cada vegada més.

De fet, originàriament hi havia una desena de cocodrils. Ara es desconeix el nombre d'exemplars que hi ha a la ciutat i tampoc se sap la xifra exacta de persones que han mort com a conseqüència dels seus atacs. Els habitants de la localitat asseguren que la situació és especialment perillosa durant l'època de pluges, quan hi ha risc d'inundacions.

Animals sagrats
A més a més, encara hi ha un altre factor que fa més delicada la gestió d'aquesta problemàtica. Els cocodrils de Yamoussoukro gaudeixen d'una certa aurèola sagrada, ja que van pertànyer al primer mandatari del país. Part de la població, inclosos molts guàrdies del palau, pensen que qualsevol persona que faci mal als animals serà maleït per sempre.

^top
16  Santiago de Chile  - Xile: una revolta per a posar fi a l'herència constitucional de Pinochet
Pujat per WEBMASTER [1] - 2020-01-02

El govern xilè de Sebastián Piñera va anunciar el 6 d?octubre un augment de 30 pesos en el preu del bitllet del transport. Poc es pensava que aquell anunci, que afectava especialment el metro de la capital, Santiago, desencadenaria les més grans protestes des del final de la dictadura i acabaria obrint pas al canvi ? Continue reading Xile: una revolta per a posar fi a l?herència constitucional de Pinochet ?

https://www.vilaweb.cat/noticies/xile-un a-revolta-per-acabar-amb-lherencia-const itucional-de-pinochet/

El govern xilè de Sebastián Piñera va anunciar el 6 d’octubre un augment de 30 pesos en el preu del bitllet del transport. Poc es pensava que aquell anunci, que afectava especialment el metro de la capital, Santiago, desencadenaria les més grans protestes des del final de la dictadura i acabaria obrint pas al canvi de la constitució del país, vigent, de fet, des del temps de Pinochet.

Els primers a mobilitzar-se després d’aquest anunci van ser els estudiants, que el dilluns 14 d’octubre van organitzar l’anomenada ‘evasió massiva’ al metro de Santiago. Durant uns quants dies, es van negar a pagar el bitllet i saltaven els torniquets per accedir als trens. El govern va respondre-hi amb un desplegament massiu de Carrabiners, la policia militaritzada del país.

^top
17  Norge (Noruega)  - Catalans a Trondheim
Pujat per Xavier O. [12913] - 2019-12-21

Hola,
Acabo d arribar a Trondheim i m'agradaria saber si hi ha mes catalans per aqui.
Salut!

^top
18  Bogota  - Habla un exmilitar condenado a 40 años de cárcel por 'falsos positivos' en Colombia: 'Pasé de héroe a bandido'
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-12-18

Fue condenado por tres casos relacionados con el escándalo de las ejecuciciones extrajudiciales de civilesEl Ejército reclutaba a jóvenes, les prometía trabajo y luego los mataba para hacerles pasar por guerrilleros muertos y engrosar la estadística de víctimas de las FARC"En otros países serían los generales, el presidente y el ministro de Defensa los que estarían respondiendo por lo que pasó", dice a eldiario.es"Hay compañeros militares que están sin trabajo. ¿Dónde van a terminar ellos si lo que saben es matar?"

https://www.eldiario.es/internacional/Ex militar-colombiano-involucrado-positivos -Ejercito_0_973252844.html

^top
19  Belfast  - Irlanda del Nord exigeix més diners a Londres per resoldre la paràlisi política
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-12-17

El càstig electoral del Sinn Féin i els Unionistes força a negociar per restaurar l'autogovern

https://www.ara.cat/internacional/Irland a-Nord-Londres-resoldre-paralisi_0_23631 63767.html

Més diners. Irlanda del Nord necessita més diners. És una de les conclusions bàsiques a què han arribat aquest dilluns la presidenta del Sinn Féin, Mary Lou McDonald, i la líder del Partit Unionista Democràtic (DUP), Arlene Foster, després de reunir-se per separat a Belfast amb el ministre britànic per a la província, Julian Smith, en la primera fase d'una nova temptativa de Londres i Dublín per restaurar el govern compartit, dissolt fa pràcticament tres anys. La falta efectiva d'institucions de govern ha submergit Irlanda del Nord en una paràlisi administrativa de greus proporcions.

Smith també s'ha reunit amb els representats dels altres partits de l' Assemblea de Stormont, el Partit Socialdemòcrata i Laborista , el Partit de l'Aliança i el Partit Unionista de l'Ulster.

Els serveis públics bàsics de la regió són els que pateixen més la paràlisi política. De moment, el problema més greu es concentra en infraestructures de transport clau i, especialment, en el Sistema Nacional de Salut (NHS), amb els pitjors índexs de compliment d'objectius de tot el Regne Unit i una vaga del personal d'infermeria i auxiliars en demanda de millors condicions salarials i laborals que s'ha allargat des del 25 de novembre i que continua fins a aquest dimecres.

Tot i que el to en les converses ha sigut "constructiu", segons Naomi Lond, líder del Partit de l'Aliança, Smith ha recordat que si el 13 de gener de l'any vinent no han resolt les diferències, la regió haurà de tornar a les urnes, com ja va fer el març del 2017, dos mesos després que l'històric líder republicà del Sinn Féin, Martin McGuinness, abandonés el govern com a protesta per un cas de corrupció que esquitxava directament la cap de govern, Arlene Foster. Aleshores les eleccions no van servir per a res.

Canvi de to

Però el canvi de paisatge a la regió que han comportat els resultats de les eleccions de dijous al Regne Unit podria afavorir un millor to en les negociacions i actuar com a solució del problema. Per primer cop en la història electoral de Westminster, el nombre de diputats unionistes és menor que el dels republicans, encara que els del Sinn Féin mai prenen possessió de l'escó. A més, els dos partits principals, tant el Sinn Féin com el DUP, han patit una pèrdua del percentatge de vot en el que s'interpreta com un càstig dels electors a una política basada en l'enfrontament i la falta d'acció.

"Ens adonem plenament i som coneixedors des de fa uns quants anys de les frustracions de la gent pel fracàs de l'executiu i de l'Assemblea per complir amb els nostres ciutadans. Creiem que ara és un moment crucial i clau", també ha dit Mary Lou McDonald a la sortida de la reunió amb Smith.



Sinn Féin

@sinnfeinireland
"An agreement to restore power-sharing is possible - all parties and both governments must play their part..." - @MaryLouMcDonald speaking on the resumption of talks today


En el mateix sentit s'ha expressat Foster, que ha admès que "els electors han deixat molt clar que volen que Stormont torni a funcionar. Vaig parar molta atenció durant la campanya electoral i hi havia aquest desig. Per tant, som aquí per intentar que això passi. Espero el mateix de les altres parts".

Divendres, poques hores després que es conegués l'històric abast de la victòria de Boris Johnson (365 diputats davant dels 203 del Partit Laborista), el premier britànic va parlar amb el seu homòleg irlandès, Leo Varadkar, per reactivar les converses entre els representants nord-irlandesos.

Amb tot, els esculls que fins ara han impedit la formació de govern continuen en el centre de la polèmica i no semblen fàcils de superar. McDonald considera clau perquè s'arribi a un acord –que veu "possible"– que es resolguin els "temes més destacats": que tothom col·labori en la formació "d'un govern inclusiu" i la ja esmentada gran "injecció de diners".

Entre els temes pendents més destacats, el Sinn Féin vol que s'aprovi una llei específica que garanteixi els drets dels parlants de gaèlic, pretén que es reformi l'anomenada Petition of Concern (el mecanisme que permet que es veti una llei amb un terç dels diputats de la cambra) i que s'estableixin línies mestres definitives per resoldre les encara moltes conseqüències, penals i jurídiques, dels més de trenta anys de violència entre catòlics-republicans i protestants-unionistes que la regió va partir fins a la signatura dels Acords de Pau del 1998.

A les portes de Nadal, però, el més probable és que les converses no donin fruit fins pràcticament el mateix dia 13 de gener. Cap del dos grans partits, ni Sinn Féin ni DUP, es poden arriscar a unes noves eleccions després del càstig patit a les urnes. El DUP, però, és qui té la posició més complexa. El partit ha perdut bous i esquelles en el debat del Brexit i les eleccions de la setmana passada.

D'una banda, se sent traït per Boris Johnson, perquè el pacte que el premier va signar amb Brussel·les a mitjans d'octubre obliga, tot i les seves reiterades declaracions en sentit contrari, a l'establiment d'una frontera al Mar d'Irlanda. De l'altra, ha deixat de ser un actor clau per sostenir el govern de Londres, com feia durant els tres anys mandat de Theresa May. La delicada situació interna del partit, doncs, podria ser un fre al desig de diàleg i de solució del bloqueig.

Boris Johnson presentarà la llei del Brexit divendres al Parlament

El nou govern de Boris Johnson portarà divendres al Parlament el projecte de llei d’Acord de Retirada de la Unió Europea, segons ha confirmat aquest dilluns al matí un portaveu de Downing Street: "Tenim previst començar el procés abans de Nadal", ha dit. Divendres mateix es podria votar en segona lectura. El projecte de llei s’ha reescrit i ha perdut algunes de les concessions clau que el govern de Theresa May va fer a l’oposició i al sector moderat del Partit Conservador. Amb tota probabilitat, la llei rebrà la sanció real a mitjans de gener, a temps per fer oficial la sortida de la Unió Europea el 31 de gener.

^top
20  Andorra  - Vanessa Mendoza: 'Andorra és una teocràcia, no una democràcia'
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-12-15

Parlem amb la presidenta d'Stop Violències sobre la lluita per a despenalitzar l'avortament a Andorra i les vulneracions dels drets de les dones al Coprincipat

https://www.vilaweb.cat/noticies/vanessa -mendoza-andorra-es-una-teocracia-no-una -democracia/

^top
21  Ghana  - Necessitem ajuda per tràmits
Pujat per judit ( Ghana ) [12900] - 2019-12-12

Bones!
Som una familia catalana que necessitaríem algun contacte a Accra que ens ajudés (renumeradament, clar!) a fer uns tramits amb l'ambaixada espanyola per obtenir un visat per un menor gahnes que ve a estudiar a casa nostra.
per qualsevol cosa, judith@bergueda.org
moltes gràcies per tot!!!

judit

^top
22  Reno  - Hola
Pujat per Orlando ( Reno ) [12894] - 2019-12-09

Ets a Reno? Truca'm:) 775-360-9788

^top
23  Stockholm  -
Pujat per Roser Tolosa ( Stockholm ) [12874] - 2019-11-24

Sòc la Roser, gràcies x acceptar-me al grup, espero que ens veiem aviat...o com a mínim poguem anar parlant.SALUT!!!

^top
24  Gdansk  - Cadell per adoptar
Pujat per Carles ( Gdansk ) [12873] - 2019-11-23

Hola a tothom , algun pot ajudar a trobar un cadell de Hovawart em adopció??
Amo aquest animal

^top
25  Costa Rica  - Viure i treballar a Costa Rica
Pujat per Fredy Ferrer ( Costa Rica ) [12870] - 2019-11-23

Tinc 50 anys som una família de 5 components, les meves filles tenen 16, 17 y 21 anys. Jo estic mirant de convèncer a la família de fer un canvi de vida i anar tots a viure a Cost Rica. Lògicament m’agradaria saber si algú ho ha fet amb circumstàncies similars a les meves (família i edat ).
La meva idea seria poder anar allà per muntar un petit negoci per el turisme, i amb la intenció de continuïtat per el futur de les filles.

^top
26  Atlanta  - Necessito amics!
Pujat per Mattias Esquivel ( Atlanta ) [12633] - 2019-11-22

Bon dia! Veig que va passar molts anys des de l'últim pissara que va sortir.
Peró estic a Atlanta per uns mesos i necessito parlar en català (que no parli només l'anglès aquí haha)

Aquesta es la meva primera pissarra i no sé exactament com s'ha fet. Però escriu-me o puja una resposte si vols que ens parlem en català 

^top
27  Iran  - L'Iran talla internet per aïllar les protestes contra l'encariment de la gasolina
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-11-19

Només funcionen els servidors situats dins del país després de tres dies de mobilització

https://www.ara.cat/internacional/Iran-i nternet-protestes-encariment-gasolina_0_ 2346365458.html

El règim de l'Iran ha tallat l'accés a internet a pràcticament tot el país, en un intent d'afeblir i aïllar el moviment de protesta que va arrencar fa tres dies contra l'encariment el preu de la gasolina que divendres va ordenar Teheran. Almenys 12 persones han mort en la repressió de les manifestacions, que ha deixat centenars de ferits i un miler de detinguts, segons l'agència semioficial Fars News.

El líder suprem aiatol·là Ali Khamenei, s'ha referit als manifestants com a "brètols", i ha defensat la pujada de preus, d'un 50% per al combustible racionat i d'un 300% pel que supera els límits de consum. Ha responsabilitzat de les protestes els grups d'oposició monàrquics als quals acusa d'intentar desestabilitzar el país.

Les sancions imposades per l'administració Trump contra Teheran arran de la retirada de la Casa Banca de l'acord nuclear han tornat a disparar el malestar social dins la República Islàmica, que ha hagut de retallar també l'exportació de petroli. El país encara, a més, les mobilitzacions protagonitzades sobretot per la població xiïta de l'Iraq contra el govern de Bagdad, aliat de l'Iran, i les protestes també al Líban contra el sistema sectari que Teheran avala. Ara s'ha obert un altre front intern.

Les protestes van esclatar divendres a la nit i van derivar aviat en una escalada violenta que va incloure el tall de carreteres, incendis de sucursals bancàries i gasolineres, robatoris a botigues i intents d'assalt a comissaries i magatzems de combustible. Els manifestants continuen a ciutats com Teheran o Shiraz, amb consignes contra Khamenei, però no amb la mateixa intensitat.

Les imatges dels disturbis van circular principalment per les xarxes socials que, des d'ahir, no s'han fet ressò de nous incidents, encara que això pot ser degut no només a la tornada de la calma sinó al bloqueig d'internet. L'activitat laboral també es veu afectada pel tall a les comunicacions: només funciona la connexió amb servidors situats dins del país. Diumenge fins i tot era difícil fer transferències.
A més de per les sancions imposades, les autoritats iranianes van acusar aquest dilluns Washington d'encoratjar els disturbis: "L'objectiu d'EUA davant l'Iran no és altre que pertorbar la seva seguretat", va denunciar el president de Parlament, Ali Lariani.


També va criticar la ingerència dels EUA el ministeri d'Exteriors, que va assenyalar en un comunicat que el poble iranià "sap bé que aquestes declaracions hipòcrites manquen per complet de sincera simpatia".

Balanç de la repressió

Aquestes reaccions van arribar després que la Casa Blanca digués ahir que "els EUA dona suport al poble iranià en les seves protestes pacífiques contra el règim" i condemnés l'ús de "força letal" contra els manifestants.

En mitjans oficials només s'han confirmat per ara dos morts –un civil i un policia–, però es preveu que la xifra real de víctimes mortals sigui bastant més elevada i superi la desena. També s'han dut a terme un miler de detencions, entre elles 150 a la província del nord d'Elburz, a mans de la Guàrdia Revolucionària, que ha advertit avui que "si cal, prendrà mesures decisives contra els que fomentin la inseguretat".

^top
28  Bali  - encontrar una catalana a Bali ?
Pujat per Enric ( Bali ) [12860] - 2019-11-16

Bon dia tothom , em dic Enric , visc al poble de Negara ( jembrana/bali) , soc jubilat , tinc 59 anys , m'agradaria poguer xerar , passejar se , i compartir amistat amb una catalana aqui a Bali, el meu parla català no es perfecte , pero ens poden entendre , el meu email : enric.caumeil@gmail.com , fins aviat tothom , i Visca Catalunya

^top
29  Venezia  - Venècia viu la segona marea alta més important de la història
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-11-13

https://www.ccma.cat/el-temps/venecia-vi u-la-segona-marea-alta-mes-important-de- la-historia/noticia/2962997/

El nivell de l'aigua a Venècia ha arribat aquesta passada nit a una alçada màxima de 187 cm, la segona més alta de la història.

El fenomen, conegut com a "acqua alta", és habitual a la ciutat italiana, on les marees provoquen aquestes inundacions. Però la d'aquests dies és excepcional per la suma de causes, com ara la lluna plena, les baixes pressions, el fort vent -el "sirocco" o xaloc, del sud-est- i la pluja intensa.


S'han inundat nombrosos edificis i alguns palaus. La pitjor inundació de la qual es tenen registres va ser el 4 de novembre de 1966, quan l'aigua va arribar als 194 centímetres d'alçada i va provocar grans destrosses. L'alcalde de Venecia, Luigi Brugnaro, demanarà aquest migdia l'estat de crisis a la Regió de Véneto i després, sol·licitarà la declaració d'estat d'emergència a la Presidència del Consell de Ministres. També demana als ciutadans i a les empreses que recopilin material i informació per demostrar els danys soferts, en una situació que qualifica de "dramàtica".

^top
30  Gottingen  - Quedar i conéixer gent.
Pujat per Ruben Badia ( Gottingen ) [12843] - 2019-11-03

Holaa! Som uns quants els que estem per Göttingen i ens agradaría sapiguer si queda algú per aquí.
Gràcies!

^top
31  Quebec  - Contacte des de Mèxic
Pujat per Robert ( Mexico ) [10621] - 2019-11-03

Hola, visc a Méxic. Estiic cercant contactes a Canadà per obrir col.laboració import export de productes mexicans i canadencs. Treballo amb joieria d'or, plata, pedres precioses i total Mena d'articles amb aquesta materiales. Puc assortir subministrament a l'engròs. També disposo d'accès a dolços i alimentos típics envasats i amb registre sanitari. Si s'escau, qualsevol altre productes del país, directament del productor.
A l'ensems, m'agradaria fer contacte per a conèixer de primera mà la possibilitat d'establiment personal permanent o temporal al Québec. Tinc interés tant personal con pel treball.
Si algú pogués conectar amb mi, sería de gran ajuda per a entregar la mesa relación amb el país. Tanmateix, ofereixo contacte i col.laboració personali professional des de CdMx.
Gràcies per la vostra atenció.

^top
32  Toulouse  - Gent a Toulouse?
Pujat per Laia ( Toulouse ) [12837] - 2019-11-02

Hola!
Em dic Laia, sóc una estudiant d'Integració Social i estic a Toulouse d'erasmus. M'agradaria trobar gent que estigui en una situació similar a la meva (ja que no he vingut amb cap company/a de classe) i visitar la ciutat i/o activitats d'oci. Si vols contactar amb mi escriu-me un correu: lairogarcia15@gmail.com o escriu-me per instagram: @laiunaplena.

^top
33  Ottawa  - Puigdemont recorrerà a la justícia canadenca després que el país li hagi negat l'autorització d'entrada
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-10-31

Els advocats creuen que el veto és "precipitat" i no "respecta la presumpció d'innocència"

https://www.ara.cat/politica/Puigdemont- recorrera-justicia-canadenca-autoritzaci o_0_2334966591.html

Després d'aconseguir ahir que la justícia belga ajornés fins al 16 de desembre la vista sobre la seva extradició, Carles Puigdemont vol continuar viatjant lliurement. Tot i això, l'expresident s'ha retrobat amb un mur amb què ja va topar al mes d'abril: el Canadà. Després que el govern del país refusés ahir autoritzar-li un viatge al país, Puigdemont recorrerà ara al Tribunal Federal del Canadà. El seu equip d'advocats, encapçalat al Canadà per Stéphane Handfield, ha pres aquesta iniciativa perquè considera que el veto d'entrar al país al seu client és "precipitat i no respecta la presumpció d'innocència del president".

Segons va avançar el diari quebequès La Presse, l'executiu encapçalat per Justin Trudeau, reescollit recentment com a primer ministre del Canadà, va rebutjar concedir l'AVE (Autorisation de Voyage Électronique) a Puigdemont per participar en un acte organitzat per la Société Saint-Jean Baptiste de Montréal (SSJB), una entitat que promou la sobirania del Quebec, per parlar del referèndum de l'1-O. D'acord amb el que va apuntar el mitjà, el govern federal "no va voler comentar l'afer", tot i que "fonts coneixedores de la decisió" van confirmar al diari que la decisió es va prendre "per la preocupació que generen les acusacions criminals que pesen a Espanya contra el demandant".

La justícia belga ajorna fins al 16 de desembre la vista sobre l'extradició de Puigdemont
La justícia belga ajorna fins al 16 de desembre la vista sobre l'extradició de Puigdemont

És davant d'aquesta reflexió l'equip d'advocats de l'expresident ha optat per prendre les cartes en l'assumpte. A través d'un comunicat, els lletrats han recordat que l'AVE -el document que han denegat a Puigdemont- "s'adreça a estrangers exempts del requisit de visat que viatgen per via aèria al Canadà" i que, en la majoria de casos, "es tramita en qüestió de minuts, tal com recull el departament canadenc d'Immigració. Tanmateix, la situació no és nova per a l'expresident, que ja va viure una situació molt similar al mes d'abril, quan el govern canadenc va revocar-li, també, la seva autorització de viatge electrònica, necessària per entrar al país.

Al mateix temps, el comunicat agraeix el "suport" que, asseguren, ha rebut Puigdemont per part de la societat quebequesa i canadenca i, en especial, de l'entitat convocant. Alhora, l'expresident reconeix a l'Assemblea Nacional del Quebec la moció aprovada ahir per unanimitat amb què es va evidenciar la "preocupació" de la cambra quebequesa respecte a les sentències dictades contra els polítics catalans. L'Assemblea, a més, hauria demanat una "solució política, democràtica i pacífica" per a Catalunya.

^top
34  Beirut  - El primer ministre del Líban cedeix davant les protestes i anuncia la dimissió en bloc del seu govern
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-10-30

El país viu manifestacions massives des de fa 13 dies

https://www.ara.cat/internacional/primer -ministre-liban-cedeix-protestes-anuncia -dimissio-bloc-govern_0_2334366721.html

^top
35  NewYork  - Guia aficionat
Pujat per joanmiquelfont [7069] - 2019-10-28

Hola, som una família que passarem el Nadal a NY busquem algú que vulgui fer de guia un parell de dies. Podem parlar de peles

^top
36  Lima  - HE CREAT "CATALANS AL PERU" A FACEBOOK
Pujat per MARIA ANTÒNIA ( Lima ) [12824] - 2019-10-26

Pagina per indormar els catalans amb estada al Peru dels esdevenments relacionats amb l'alliberament nacional de la nostra terra despres de 305 anys d'ocupacio espanyola.

^top
37  Lima  - UN CATALÀ AL 26è DIA DE VAGA DE FAM PER LA INDEPENDÈNCIA CENSURADA A TV3
Pujat per MARIA ANTÒNIA ( Lima ) [12824] - 2019-10-26

David Raventos, activista politic, actualment en vaga de fam per la independencia. Censurat als mitjans.
Coguionista del documental LA MENTIDA ja amb mes de 110.000 visualitzacions al youtube https://youtu.be/Z4kc1QYO6DM
Autor del llibre TRAICIO A LA INDEPENDENCIA (amazon)
President de Directe68, el partit que declarara la independencia
TOT CATALA TE EL DRET A LA INFORMACIO!!!!!
PROU CENSURA!!!

^top
38  Mannheim  - Logopeda que parli Català o Castellà
Pujat per Reyes Penya ( Mannheim ) [12815] - 2019-10-22

Cercam logopeda per un infant de 3 anys amb problemes de adquisició del llenguatge. Qualsevol informació serà de gran ajuda.
Gràcies!

^top
39  Ottawa  - Trudeau guanya les eleccions al Canadà, però perd la majoria absoluta
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-10-22

El Bloc Quebequès, que triplica escons, demana l'alliberament dels presos polítics catalans

https://www.ara.cat/internacional/Trudea u-eleccions-Canada-victoria-minoria_0_23 30167040.html

^top
40  Vilnius  - MANIFESTACIÓ PER LA DEMOCRÀCIA I EN CONTRA DE LA REPRESSIÓ QUE ESTÀ PATINT CATALUNYA
Pujat per Arnau Omedes ( Vilnius ) [12809] - 2019-10-20

Bon dia,

Sóc un estudiant d'enginyeria de la universitat de Kaunas. Amb alguns catalans de kaunas i vilnius (unes 10 persones) voldriem organitzar una manifestació. La idea és ferla a Vilnius o Riga en funció d'on poguem acumular més forces. Creieu que seria possible fer-ne una de gran pel dia 26 d'octubre o el 2 de novembre? Quan diem gran ens referim acumular + de 200 persones.

Salut.

^top
41  Bordeaux  - Defensar presos polítics
Pujat per Edgar Carmona ( Bordeaux ) [12808] - 2019-10-20

Hola,
He vist que en diverses ciutats de França estan organitzant mostres de solidaritat amb els presos i com a rebuig a la sentencía. Que us sembla si veïem si podem fer alguna cosa a Bordeaux?

^top
42  Wellington  - Cap a nova Zelanda
Pujat per Maragda [12800] - 2019-10-19

Bones,
tinc 29 anys, a principi d'any viatjaré a Nova Zelanda, i agrairia enormement que se m'assessorés sobre ciutats, escoles per aprendre anglès, pàgines per buscar pisos per compartir... Moltes gràcies.

^top
43  Canarias  - Xerrem i trobem-nos per seguir el tsunami des de Canàries
Pujat per Roger ( Canarias ) [12783] - 2019-10-16

Hola!

Se'm fa difíci seguir el que està passant des de dilluns. Veure la repressió que pateixen els manifestants del tsunami sense fer res em fa sentir estrany, i més rodejat de gent que o bé no enten res o bé inclòs donen suport a la represió.

Al veure les imatges em poso de mal humor. Però després quan parlo amb algú d'allà em sento molt millor.

És per això que proposo trobar-nos i comentar el tema. Per començar, que ens serveixi com a teràpia.

Salut!

^top
44  Edinburgh  - Nicola Sturgeon marca el 2020 com l'any del segon referèndum d'independència d'Escòcia
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-10-16

La primera ministra diu també que el plebiscit ha de seguir el camí de la legalitat de Westminster

https://www.ara.cat/internacional/Nicola -Sturgeon-referendum-independencia-Escoc ia_0_2325967578.html

Escòcia podria celebrar el segon referèndum d’independència l’any vinent si es compleixen les expectatives de la primera ministra del país, Nicola Sturgeon, i Londres ho autoritza. Una condició, de moment, que sembla molt difícil que s’acompleixi. En tot cas, és la intenció expressada ahir per Sturgeon en la cloenda del congrés del Partit Nacional Escocès (SNP), celebrat a Aberdeen, on va assegurar: “Estic decidida a aconseguir que l’any que ve hi hagi un referèndum. Ho estem preparant”. I va afegir: “Avui puc confirmar que abans del final d’aquest any exigiré [al govern britànic] la transferència dels poders perquè la legalitat d’un referèndum estigui fora de qualsevol dubte”.

Es tracta del mateix tipus de poders que el 2012, després de l’anomenat Acord d’Edimburg del 15 d’octubre d’aquell any, firmat pels llavors primer ministre britànic, David Cameron, i el seu homòleg escocès, Alex Salmond, va permetre la celebració del plebiscit del 18 de setembre del 2014, legal i vinculant. La consulta es va acabar saldant amb la derrota de l’independentisme per deu punts de diferència.

^top
45  Bristol  - Manifestació contra la sentència
Pujat per Alba Regojo ( Bristol ) [12771] - 2019-10-14

Hola catalans,
M'acabo d'unir a aqjesta web i no se ben be com funciona però m'agradaria manifestar-me desde bristol per tot els succesos q sestan donant a catalunya degut a la sentència als presos i per la sentència en si. M'agradaria fer una convocatoria algun dia daquests i sortir al carrer amb samarretes grogues per donar suport desde aqui. Que hos sembla?

^top
46  San Francisco  - Resposta sentència
Pujat per Guillem ( San Francisco ) [12763] - 2019-10-14

Hola a tots I totes, es faran algunes accions per respondre a la sentència?

^top
47  Helsinki  - Sentència dels presos polítics, alguna concentració a Hèlsinki?
Pujat per Jennifer LO ( Helsinki ) [12768] - 2019-10-14

Hola a tothom!
Avui s'ha resolt la sentència dels presos polítics de Catalunya. Ja no es tracta de ser independentistes o no, sinó de justícia. La pena de presó per posar unes urnes és de 9 a 13 anys, una justícia desproporcionada tenint en compte que per un homicidi és de 10 a 15 anys; per no parlar d'altres delictes com la violació, tràfic de persones o tortures greus, que ni molt menys s'assimilen al fet de donar el que el poble reclama i que són "menys costoses".
Veig tot el que està passant a Catalunya i, malgrat m'agradaria estar allà formant part de la lluita pels nostres drets aquesta possibilitat no la veig factible. És per això que em preguntava si es farà alguna concentració a Hèlsinki per reclamar la llibertat als presos polítics. Gràcies!

^top
48  URUGUAY  - Mobilització sentència
Pujat per Mar [12760] - 2019-10-14

Ens agradaria donar suport d’alguna manera a totes les mobilitzacions reivindicatives envers la sentència reportada

^top
49  Burgos  - Trobada
Pujat per Laia ( Burgos ) [12755] - 2019-10-14

Bones!

Tinc 25 anys i soc mestra. Aviat farà un mes que estic instal·lada a Burgos. No sé si acostumeu a fer-ho, però que n’opineu d’una quedada? Estic molt feliç aquí, però trobo a faltar parlar en català:

A reveure!
Laia.

^top
50  Lille  - SENTÈNCIA PROCÉS
Pujat per Anna ( Lille ) [12753] - 2019-10-14

Bon dia a tots!

Després del que ha passat avui a Catalunya amb la sentència del procés m’he posat en contacte amb l’ANC France per saber si hi havia algun acte a Lille i m’han dit que no però que em poses en contacte amb aquesta pàgina per a veure si podiem organitzar una concentració davant del consulat, l’Ajuntament o el Palau de Justícia.

Ja que no estem a casa necessitem actuar des d’aquí. Si algú es vol posar en contacte amb mi per preparar-ho i aconseguir un volum de gent endavant.

Gràcies!!

^top
Pag: 123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445
>>> Tornar al capdemunt
Atenció, tot i que els anuncis del tauler son postejats per membres registrats de la web, Catalansalmon NO certifica ni comprova que siguin autèntics o actualitzats, i per tant NO es fa responsable, no fotem :)
Qué més fem a Catalansalmon?

CINC CÈNTIMS

Grups de Whatsapp

Directori

SANTJORDING

Diades arreu del món

Rellotge Mundial

Restaurants recomanats per usuaris de Catalansalmon

Quants catalans viuen a l'exterior?

Allotjament

Mainada: Eines i material en català per als catalanets al món

Videoconferéncia amb el Parlament de Catalunya

75.000 contactes de catalans i catalanòfils arreu del món

CAGA TIÓ!!!

RETORN

SEMINARIS Catalansalmon

Enquestes

VPN - Protegeix la teva connexió

IDCAT: el Certificat Digital que et facilitarà la vida!

Premi Josep Maria Batista i Roca

Xarxes socials

800 Representants als consolats espanyols per les eleccions del 21D

Vot Electrònic

Premsa i TV

VULLVOTAR

DIADA2013

DIADA 2012

CULERSALMON

NOPUCVOTAR

RODAMONS

CAMPANYES CAMON

TV3 SATELIT

Missatges dels Presidents Puigdemont i Mas

CATALANSALMON: missió, visió, valors
®-CATALANSALMON.COM
©2005 - Versi—:2.4 [07·2019]
172.70.131.70 | US
info@catalansalmon.com
<#> VISITES (2024/05): / VISITES TOTAL :
Els continguts d'aquest site son gratuits i lliures.
Avís legal / Normes d'ús - POLÍTICA DE COOKIES
Need (google) Translation?