CATALANSALMON: 18 anys 8 mesos i 9 dies (6826 dies) posant en contacte catalans arreu del món
Login Passwd HAS PERDUT EL TEU PASSWORD? REGISTRA'T
Tauler/Pissarra
Només els usuaris registrats poden afegir continguts. Clica Aqui per registrar-te de franc
21-04-2024-Milers de persones protesten a les Canàries contra el turisme de masses | 20-04-2024-Miles de personas protestan en Canarias contra la masificación: ''Las islas no viven del turismo, el turismo vive de ellas'' | 19-04-2024-Canarias dice basta a un modelo turístico diseñado para los extranjeros: 'Esto tiene vibras de 15M' | 18-03-2024-El Teide ha passat l'hivern sense cap nevada per primer cop en més de 100 anys | 10-01-2024-Canarias, la frontera más mortal del mundo: 6.007 personas murieron intentando alcanzar las islas en 2023 | 16-12-2023-Fer amics a Las Palmas | 22-10-2023-L'arribada de més de 900 migrants en un sol dia tensiona la petita illa d'El Hierro | 13-10-2023-Salvamento Mari­timo rescata a otros 648 inmigrantes en las costas de Canarias | 10-10-2023-Classes suspeses a les Canàries per la calor, que ha provocat desmais en algunes escoles | 07-10-2023-El Gobierno se afana en evitar que El Hierro se convierta en una nueva Lampedusa |
 TOTES ANUNCIS PIS HABITACIONS FEINA IDIOMA ACADEMIES COMPRA VENDA NOTICIES TURISME  
Paginació: 123
Marruecos desafía a España en busca de los ricos yacimientos de las aguas al sur de Canarias
2020-01-24 (1/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

El monte submarino Tropic esconde el mayor yacimiento de telurio del mundo, necesario para la fabricación de paneles solares y otros elementos

El Consejo de Gobierno de Canarias ha aprobado este jueves una declaración institucional que rechaza la delimitación unilateral de Rabat y exige al Estado "máxima firmeza"

La ministra de Exteriores española viaja este viernes a Rabat para reunirse con su homólogo marroquí

La delimitación de las fronteras debe hacerse tras el diálogo y acuerdo con los países vecinos, lo que obligaría a Marruecos a negociar con España, Mauritania, Argelia y el Sáhara Occidental

https://www.eldiario.es/canariasahora/in ternacional/minerales-ocupacion-Sahara-O ccidental-marroquies_0_987951416.html
Canarias reitera que Marruecos 'tendrá enfrente' al Gobierno español si toca "un solo milímetro" de las aguas isleñas
2020-01-22 (2/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

Ángel Víctor Torres, presidente del Gobierno de Canarias, asegura que la nueva ministra de Asuntos Exteriores, Arancha González Laya, confirmó "la misma postura de defensa clara de las aguas canarias ya trasladada por el equipo anterior"El Ejecutivo regional aprobará una resolución institucional en defensa del mar que considera propio un día después de que Rabat vote a favor de delimitar su frontera marítima y crear su Zona Económica Exclusiva

https://www.eldiario.es/canariasahora/in ternacional/presidente-Canarias-reitera- Marruecos-Archipielago_0_987252225.html
L'illa del tresor que el Marroc i Espanya es disputen al fons del mar
2019-12-20 (3/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

Rabat redibuixa les seves fronteres marítimes per quedar-se amb les aigües del Sàhara Occidental

https://www.ara.cat/internacional/Tropic -minerals-estrategics-Marroc-Espanya_0_2 364963596.html

Matar dos pardals d'un tret. Això és el que pretén el Marroc amb l'ampliació de les seves fronteres marítimes, que el Parlament de Rabat ha aprovat aquesta setmana. El primer és aconseguir la sobirania de les aigües del Sàhara Occidental, com ja ha fet amb les seves terres, ignorant el dret internacional. I el segon, garantir-se el dret d'extreure uns preuats recursos que s'amaguen sota el fons marí, concretament a l'antic volcà Tropic, situat a 1.000 metres de profunditat en aigües que es disputen el Marroc i Espanya. El volcà és ric en minerals estratègics com el cobalt i el tel·luri, que són determinants per a la indústria tecnològica. És una illa del tresor que tots dos països volen.

Segons els científics, el Tropic podria amagar el principal jaciment de tel·luri del planeta, unes 2.600 tones que es paguen a un preu d'entre 200 i 500 euros el quilo. També presenta altes concentracions de cobalt, vanadi, níquel o itri, tots metalls catalogats com a estratègics per l'ús que se'n fa en telèfons mòbils, ordinadors o cotxes elèctrics. Precisament el 2014 Espanya va presentar una modificació de les seves fronteres marítimes –que està pendent de l'aprovació de l'ONU– per incloure l'àrea on està situat el volcà submarí dins la zona econòmica exclusiva de les Canàries. Ara aquesta mateixa zona la reclama el Marroc, que acaba de redibuixar les seves fronteres al mar.


Els dos projectes de llei que dilluns va aprovar el Parlament marroquí modifiquen la legislació dels anys setanta i vuitanta que ja definia les fronteres marítimes del país. Rabat vol convertir les aigües del Sàhara Occidental en una zona econòmica exclusiva, que li donaria el dret absolut d'explotar els seus enormes recursos naturals: la pesca, el gas, el petroli i aquests minerals estratègics. De fet, la modificació jurídica compleix el desig del rei Mohamed VI, que en el seu discurs del mes passat durant el 44è aniversari de la Marxa Verda –com es coneix la invasió marroquina del Sàhara Occidental– va ratificar la marroquinitat del Sàhara Occidental, una excolònia espanyola on encara està pendent la celebració d'un referèndum d'autodeterminació previst per l'ONU.

Els portaveus saharauis a l'exili han posat el crit al cel. "El govern de la República Àrab Saharaui Democràtica recorda a la comunitat internacional que l'estatut del Sàhara Occidental, i per tant del seu oceà, s'ha considerat un tema de dret internacional des del 1975. Tal com va concloure l'any passat el Tribunal Internacional de Justícia, el Marroc no té cap dret a reclamar-ne el territori, que ocupa il·legament".

Erupció d'un volcà submarí proper a l'illa de Hierro, a les Canàries, el 2017. EFE
Erupció d'un volcà submarí proper a l'illa de Hierro, a les Canàries, el 2017. EFE
"Amb la modificació de les fronteres marítimes, el Marroc confirma la seva estratègia sobiranista sobre el territori del Sàhara Occidental i les seves aigües", explica a l'ARA Víctor Gutiérrez, director del departament de Dret Públic de la Universitat de Jaén. "Vol tenir una base jurídica nacional sòlida de cara a una futura negociació amb els estats veïns, Espanya i Mauritània, per a la delimitació dels espais marins situats a la costa atlàntica, incloent-hi el territori saharaui, que assimila al seu territori nacional", afegeix.

Apropiant-se de les aigües territorials del Sàhara Occidental, sobre les quals el Marroc no té sobirania segons el dret internacional, Rabat aplica la mateixa lògica que en terra ferma: assimilar l'espai al seu territori nacional. De fet, l'any passat una sentència del Tribunal Europeu de Justícia va declarar il·legals els acords pesquers signats entre la UE i el Marroc amb l'argument que Rabat no té sobirania sobre les aigües del Sàhara Occidental.

Conflicte amb Espanya
La modificació del límit marítim reobre també una vella disputa entre el Marroc i Espanya, que, a més de la qüestió de Ceuta i Melilla, també es baralla amb el país veí pels límits de la sobirania de les aigües al voltant de les Canàries. Madrid i Rabat no han arribat mai a un acord de delimitació fronterera, tot i que el 2009 van estar-hi molt a prop: fins ara ha prevalgut la solució salomònica que cadascú es queda fins a la meitat de les aigües que separen els dos països.

Com recorda Jaime Rodrigo, professor de dret de la Facultat de Nàutica de Barcelona, "els estats són sobirans sobre les 12 primeres milles nàutiques (22 kilòmetres) des de la seva costa. Després, des de les 12 milles fins a les 200 (370 quilòmetres), poden establir una zona econòmica exclusiva (ZEE), que els dona dret a administrar, conservar i explotar aquesta àrea". Encara hi ha una tercera opció, "l'ampliació de la plataforma continental, que estén el mar sobirà fins a les 350 milles (648 quilòmetres) des de la costa, si es demostra amb informes geogràfics que el territori en qüestió és continuïtat de la zona terrestre". És el que va demanar Espanya el 2014 a l'ONU per a les Canàries. Exactament el mateix que vol fer ara el Marroc. I les dues zones se solapen precisament on se situa el Tropic, que alguns científics han qualificat d'autèntica illa del tresor sota el mar. El govern de les Canàries ja ha dit que no pensa "cedir ni una milla".

El ministre d'Exteriors marroquí, Nasser Bourita, ha dit que el Marroc presentarà la documentació a l'ONU un cop els projectes de llei siguin ratificats pel rei, i s'ha mostrat disposat a negociar amb Espanya, assegurant que no busca "fets consumats". A ningú se li escapa, però, que sempre que hi ha un conflicte entre Madrid i Rabat, el veí del sud fa valer el seu paper de gendarme antiimmigració de la frontera espanyola. No seria el primer cop que li funciona amenaçar Espanya amb una onada de pasteres si no s'avé a un acord.

Recursos accessibles
"El problema de fons és que ara s'han fet accessibles recursos del fons del mar als quals no s'havia pogut arribar mai. Molts països s'han adonat que, segons el dret internacional, poden tenir sobirania sobre aquests recursos, i per això ho estan reclamant. Si això passa al Brasil, no hi ha conflicte amb altres països, perquè no hi ha cap altre país en aquestes 350 milles, però quan passa a la Mediterrània o entre el Marroc i les Canàries, els territoris se solapen i es produeix la disputa", resumeix el professor Víctor Gutiérrez, de la Universitat de Jaén. Gutiérrez recorda que la modificació de les seves fronteres marítimes que va fer l'any passat Algèria va afectar algunes bosses de gas i petroli que podrien haver quedat dins el domini marítim de les Balears.
La huella del franquismo se resiste a abandonar el callejero de Fuerteventura
2018-02-17 (4/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

La Ley de Memoria Histórica continúa sin cumplirse en las localidades majoreras. Tras su aprobación en 2007, los ayuntamientos comenzaron a cambiar el nombre de calles y elementos de exaltación franquista Un paseo por el callejero de municipios como La Oliva, Antigua y Puerto del Rosario deja aún entrever nombres en sus calles que aluden a personajes y elementos de la Dictadura En 2015, Puerto del Rosario figuró en la macro denuncia realizada contra 38 alcaldes de municipios españoles por incumplimiento de la Ley de Memoria Histórica

http://www.eldiario.es/canariasahora/soc iedad/franquismo-resiste-abandonar-calle jero-Fuerteventura_0_740876225.html
Paginació: 123
Atenció, tot i que els anuncis del tauler son postejats per membres registrats de la web, Catalansalmon NO certifica ni comprova que siguin autèntics o actualitzats, i per tant NO es fa responsable, no fotem :)

CATALANSALMON: missió, visió, valors

Que fem a catalansalmon?
[131] https://canarias.catalansalmon.com es una de les webs de CATALANSALMON.com -Versio: 2.1 ® 2.1 - info@catalansalmon.com
SERGI MARZABAL ©2005 ::: Avís legal / Normes d'ús  ::: 172.70.130.133 - userCountry= POLÍTICA DE COOKIES
Els continguts d´aquest site són gratuits i lliures
Si vols ajudar a desenvolupar el projecte catalansalmon, aqui pots donar la quantitat que vulguis