CATALANSALMON: 18 anys 7 mesos i 28 dies (6815 dies) posant en contacte catalans arreu del món
Login Passwd HAS PERDUT EL TEU PASSWORD? REGISTRA'T
Tauler/Pissarra
Només els usuaris registrats poden afegir continguts. Clica Aqui per registrar-te de franc
15-01-2024-Bernardo Arévalo de León, investit nou president de Guatemala després d'una tensa i llarga espera | 03-01-2024-Arévalo se prepara para asumir la presidencia de Guatemala pese a la persecución judicial del 'pacto de los corruptos' | 01-09-2023-Qué pasa en Guatemala: incertidumbre y persecución contra el partido de izquierdas que ganó las elecciones | 27-05-2023-'Autopistes' i grans ciutats sota la selva: els maies estaven més avançats del que es creia | 01-08-2022-El presidente de Guatemala sale ileso de un ataque a tiros a su comitiva | 11-03-2022-Guatemala endurece su legislacion contra el aborto y declara a la comunidad LGBTI "incongruente con la moral cristiana" | 25-09-2021-El volcán de Fuego, en Guatemala, entra en erupción | 09-06-2021-Kamala Harris, a los migrantes de Guatemala: 'No vengan a Estados Unidos' | 25-04-2021-El volcà Pacaya amenaça una vintena de poblacions de Guatemala | 19-01-2021-Cops de porra i gasos lacrimògens per barrar el camí cap als EUA |
 TOTES ANUNCIS PIS HABITACIONS FEINA IDIOMA ACADEMIES COMPRA VENDA NOTICIES TURISME  
Paginació: 12
La socialdemòcrata Sandra Torres guanya la primera volta de Guatemala
2019-06-18 (1/30) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

La policia ha detingut més de 600 persones, la meitat per delictes electorals

https://www.ara.cat/internacional/Centen ars-detinguts-Guatemala-jornada-electora l_0_2253974657.html
Guatemala vota sota l?ombra d?una corrupció rècord
2019-06-16 (2/30) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

Una socialdemòcrata és la més ben situada per substituir el còmic Morales

https://www.ara.cat/internacional/Guatem ala-vota-ombra-corrupcio-record_0_225337 4737.html

A la Guatemala del 2015 Jimmy Morales va guanyar les eleccions amb la promesa d’acabar amb la corrupció. “Ni lladre ni corrupte”, proclamava en un lema que el temps i els fets s’han encarregat de desmentir, fins al punt que molts auguren que passarà als llibres d’història com el president més corrupte del país. La Guatemala del 2019 percep que la corrupció s’ha fet encara més forta en les administracions públiques, gràcies a l’ajuda inestimable de Morales, que ha intentat en diverses ocasions blindar-se per guanyar-se la immunitat. Uns vuit milions de ciutadans estan cridats al vot avui en una primera volta en què surt com a favorita la socialdemòcrata Sandra Torres, una exprimera dama que es va divorciar de l’expresident Álvaro Colom per burlar així la llei que prohibeix la candidatura de familiars de presidents.

La incògnita està en qui l’acompanyarà a la segona volta de l’agost, que amb tota seguretat no podrà evitar -ja que no arribarà al 50% dels vots-: si el dretà Alejandro Giammattei o l’ultra Roberto Arzú. Torres s’ha mostrat en contra de l’avortament i els matrimonis homosexuals, mentre que els seus dos contrincants plantegen una militarització de les presons, per exemple, i l’enduriment del Codi Penal.

Quatre anys després de l’efecte Morales, no queda ni rastre “de l’onada d’il·lusió i optimisme” amb què es va rebre la victòria d’aquest còmic de 50 anys, famós per les seves aparicions gracioses a la televisió, segons apunta l’analista guatemalenc Jonatán Lemus, per a qui el president va saber captar el “desencís per la política tradicional i les ganes de canviar un sistema marcat pel clientelisme i la corrupció”.

Fals ‘outsider’
És amb aquest panorama que Morales va fer valer la seva nul·la experiència en gestió i el fet de ser un outsider de la política. En realitat, però, ha sigut un alumne avantatjat de la vella política. I això que ho tenia fàcil per millorar el mandat d’Otto Pérez Molina, que pocs mesos abans de les eleccions va haver de dimitir forçat per un rosari d’acusacions que van des del suborn al frau duaner i que el mantenen a la presó.

El president Morales ha sabut treure profit dels ressorts del poder per intentar salvar-se de les nombroses acusacions que han esquitxat la seva persona, el seu germà o el seu fill, a qui s’ha vetat poder presentar-se a les eleccions. En els últims quatre anys no hi ha hagut cap reforma del sistema polític i Morales va generar una enorme crisi institucional quan va posar fi al mandat de la Comissió Internacional contra la Impunitat, que va començar a investigar-lo. Durant l’última dècada aquest organisme havia perseguit més de 600 corruptes, entre ells presidents, vicepresidents, militars amb galons, empresaris o jutges. La decisió de Morales va indignar bona part de la població de Guatemala, que volia que la comissió continués la seva feina fins al final.

Per a l’analista Lemus, el gest del president no fa altra cosa que tensionar i polaritzar la societat, fins al punt que aquesta campanya electoral serà una de les més “dures” dels últims anys. La conseqüència, apunta aquest professor universitari, és que la societat arriba a les urnes “apàtica”, sense conèixer amb detall les propostes dels candidats, que han obviat, apunta Lemus, temes tan candents com la immigració i el pla de Mèxic per militaritzar la frontera entre els dos països. Lluny de millorar, Guatemala continua aportant migrants a la ruta cap al nord, desigualtats socials, pobresa, analfabetisme i violència.
Condenado a 5.160 años de cárcel un militar guatemalteco que masacró a 199 civiles
2018-11-23 (3/30) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

La sentencia contra Santos López Alonzo se dicta casi cuatro décadas después de la barbarie

https://elpais.com/internacional/2018/11 /22/america/1542914746_214750.html
Una nova erupció del volcà Fuego obliga a evacuar milers de persones a Guatemala
2018-11-20 (4/30) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

El departament més afectat, Escuintla, ha declarat alerta vermella per la cinquena explosió del 2018

https://www.ara.cat/internacional/erupci o-Fuego-Guatemala-evacuar-persones_0_212 7987404.html
El govern de Guatemala no va evacuar a temps
2018-06-12 (5/30) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

Un complex de luxe va ser desallotjat, però les comunitats pobres no van rebre l?avís d?erupció del volcà

https://www.ara.cat/internacional/govern -Guatemala-no-evacuar-temps_0_2031996837 .html
Suspendidas las tareas de rescate en Guatemala a causa del mal tiempo
2018-06-08 (6/30) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

Tras 72 horas de intensa búsqueda, el mal clima obliga a suspender temporalmente las operaciones de rescate que se estaban llevando a cabo en Guatemala tras la erupción del domingo del Volcán de...

http://www.lavanguardia.com/internaciona l/20180607/444196056435/guatemala-volcan -erupcion.html
Mor el dictador guatemalenc Ríos Montt, un dels més sanguinaris de l'Amèrica Llatina
2018-04-02 (7/30) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

http://www.ccma.cat/324/mor-el-guatemale nc-rios-montt-un-dels-dictadors-mes-sang uinaris-de-lamerica-llatina/noticia/2847 814/

José Efraín Ríos Montt, el general de brigada mort aquest diumenge als 91 anys, va ser un dels dictadors més sanguinaris de l'Amèrica Llatina. Només sentir el seu nom desencadena a Guatemala records que encara no han cicatritzat 21 anys després de la fi de la guerra.

Nascut a Huehuetenango, a l'oest del país, el 16 de juny de 1926, Ríos Montt es va criar en un entorn rural i el 1943, amb només 17 anys, va començar la carrera militar.

De militar a cap d'estat

El 1973 va aconseguir el grau de general de brigada i li va ser conferida la prefectura de l'Estat Major General de l'exèrcit guatemalenc, però va renunciar als seus galons militars per presentar-se a les eleccions presidencials del 3 de març de 1974, en què va ser derrotat.

Des d'aleshores fins ara ha estat un dels principals protagonistes de la vida política de Guatemala. Va destacar com a militar de línia dura, pastor d'una congregació evangèlica fonamentalista, messiànic líder polític de dretes, etern aspirant a la presidència i icona de la brutal repressió desencadenada per les forces armades durant els anys més cruents de la guerra interna que va viure Guatemala entre 1960 i 1996.

El 23 de març de 1982 va integrar la junta militar que, mitjançant un cop d'estat, va derrocar el llavors president, el general Fernando Romeo Lucas García.

Tres mesos després, va dissoldre la junta militar i es va autoproclamar cap d'estat, president de la república i comandant general de l'exèrcit.

Fa 250 matances col·lectives d'indígenes

Durant els 17 mesos que Ríos Montt va governar de facto, l'exèrcit va perpetrar més de 250 matances col·lectives d'indígenes, sobretot en les zones de l'oest i nord-oest del país, en què van morir més de 25.000 persones.

El 8 d'agost de 1983 Ríos Montt va ser derrocat per un cop d'estat encapçalat pel seu ministre de la Defensa, el general Óscar Humberto Mejía Víctores, que va governar el país fins al gener de 1986, quan es va instaurar la democràcia.

A la fi de 1989 Ríos Montt, al costat d'un grup d'antics militars i polítics d'extrema dreta, va fundar el Front Republicà Guatemalenc, el partit que li va permetre ser reelegit com a diputat del Congrés des de 1994 fins al 2012, quan va concloure el seu últim període legislatiu.

Ríos Montt s'enfronta a la justícia

La justícia va començar a enfrontar-se a Ríos Montt quan el desembre de 1999 la líder indígena guatemalenca Rigoberta Menchú, premi Nobel de la Pau el 1992, va presentar una querella contra vuit ex-alts càrrecs militars, Ríos Montt entre ells, davant l'Audiència Nacional d'Espanya.

La denúncia de Menchú per càrrecs de genocidi, tortures i terrorisme d'estat, va ser admesa a tràmit el 27 de març del 2000 pel jutge espanyol Guillermo Ruiz Polanco, que mesos després va emetre una ordre internacional de captura amb fins d'extradició a Espanya, la qual cosa mai es va concretar.

Tot i que el procés penal davant la justícia espanyola continua obert, el desembre de 2007 el Tribunal de Constitucionalitat, el màxim tribunal guatemalenc, va deixar sense efecte les diligències de l'Audiència Nacional en considerar que l'alt tribunal espanyol no hi tenia competències.

El gener de 2012, després de complir el seu últim període com a diputat i perdre la immunitat, Ríos Montt es va presentar davant la justícia per afrontar les acusacions presentades contra ell.
Banquets de 'reialesa' al país dels tres milions de pobres
2018-02-13 (8/30) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

El president de Guatemala defensa els seus 3.200 euros al dia amb menjar: "No menjo sol"

https://www.ara.cat/internacional/Banque ts-milionaris-pais-milions-pobres_0_1960 604013.html

Guatemala és un país amb tres milions de ciutadans amb pobresa extrema. Dos de cada 10 habitants. La meitat dels gairebé 17 milions són pobres. Segons l'ONU, en els últims anys el país llatinoamericà ha estat l'únic en què els nivells de pobresa i desigualtat han empitjorat. Però a la Casa Presidencial, Jimmy Morales factura cada dia als pressupostos públics 29.000 quetzals, uns 3.200 euros en concepte de menjar, segons va revelar el local 'Nuestro Diario'. "Mengen com la reialesa", denunciava un article de la premsa guatemalenca, que subratlla que amb aquests diners un dels ciutadans més pobres podria alimentar-se durant cinc anys.
Megalópolis maya bajo la selva de Guatemala
2018-02-02 (9/30) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

Miles de estructuras mayas antiguas previamente desconocidas, incluyendo pirámides, palacios y terraplenes, han sido reveladas en Guatemala tras una investigación realizada por un equipo de...

http://www.lavanguardia.com/cultura/2018 0202/44466552562/ciudad-maya-selva-guate mala.html
VENC UN TERRENY A ENTRE RÍOS (PUERTO BARRIOS)
2017-10-28 (10/30) - Pujat per Nacho De Torres Elvira - Comparteix

Tinc a la venda un terreny de 400 metres quadrats situat a la urbanització de Loma Verde valorat en 150 mil quetzals, però el venc per 80 mil per urgència de venda. Es troba en una situació inmillorable a 15 kms de la ciutat. Ideal per inversió a mig o llarg termini o per edificar la casa de vacances! Interessats, adreçeu-vos al número de mòbil +502 5413 9314. Moltes gràcies
Paginació: 12
Atenció, tot i que els anuncis del tauler son postejats per membres registrats de la web, Catalansalmon NO certifica ni comprova que siguin autèntics o actualitzats, i per tant NO es fa responsable, no fotem :)

CATALANSALMON: missió, visió, valors

Que fem a catalansalmon?
[378] http://GUATEMALA.catalansalmon.com es una de les webs de CATALANSALMON.com -Versio: 2.1 ® 2.1 - info@catalansalmon.com
SERGI MARZABAL ©2005 ::: Avís legal / Normes d'ús  ::: 172.69.7.120 - userCountry= POLÍTICA DE COOKIES
Els continguts d´aquest site són gratuits i lliures
Si vols ajudar a desenvolupar el projecte catalansalmon, aqui pots donar la quantitat que vulguis