CATALANSALMON: 18 anys 8 mesos i 8 dies (6825 dies) posant en contacte catalans arreu del món
Login Passwd HAS PERDUT EL TEU PASSWORD? REGISTRA'T
Tauler/Pissarra
Només els usuaris registrats poden afegir continguts. Clica Aqui per registrar-te de franc
27-04-2024-Minerals de sang a l'iPhone? Apple, qüestionat per l'origen de les matèries primeres | 20-12-2023-La República Democràtica del Congo, un laboratori de la cobdícia de la humanitat | 24-10-2023-Els Barça Legends disputaran un partit al Congo | 08-05-2023-Més de 300 persones mortes per les pluges torrencials a la República Democràtica del Congo | 10-04-2023-El despliegue de una fuerza militar africana en Congo frena el avance del grupo rebelde M23 | 28-03-2023-Així se salven nou miners d'un esfondrament al Congo; com si la muntanya escopís homes | 16-12-2022-Almenys 120 persones han mort per les fortes pluges a Kinshasa, a la República Democràtica del Congo | 28-11-2022-Navegant pel riu Congo, por Editorial | 11-10-2022-Al menos 142 muertos y más de 30.000 desplazados por la violencia en la República Democrática del Congo | 24-08-2022-La OMS confirma un nuevo brote de ébola al este de la República Democrática del Congo |
 TOTES ANUNCIS PIS HABITACIONS FEINA IDIOMA ACADEMIES COMPRA VENDA NOTICIES TURISME  
Paginació: 123
RD Congo: després de l?Ebola, el covid
2020-12-20 (1/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

El país, martiritzat per altres malalties endèmiques com el xarampió, registra pocs casos de coronavirus

https://www.ara.cat/internacional/RD-Con go-despres-Ebola-coronavirus-covid-19_0_ 2585141538.html

Més info a www.ara.cat
Coltan, el pilar de la tecnologia clavat al pitjor conflicte del món
2020-12-09 (2/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

La RD del Congo té les reserves més importants d?aquest mineral, bàsic per al nostre dia a dia

https://www.ara.cat/internacional/Coltan -pilar-tecnologia-clavat-pitjor-conflict e-mon-congo-reserver-mineral-basic-mobil s_0_2578542131.html

Més info a www.ara.cat
L'OMS dona per acabat el brot d'Ebola del nord-oest de la República Democràtica del Congo
2020-11-19 (3/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

L'epidèmia, declarada al juny, ha afectat 130 persones, 55 de les quals han mort

https://www.ara.cat/internacional/ebola- congo-oms-acabat-brot_0_2565943533.html< br>
Més info a www.ara.cat
Més de 50 dones acusen d'abusos sexuals treballadors humanitaris contra l'Ebola al Congo
2020-10-01 (4/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

L'ONU obre una investigació per aclarir les denúncies, que afecten diverses organitzacions i ONGs

https://www.ara.cat/internacional/Mes-tr eballadors-humanitaris-Ebola-Congo_0_253 6546466.html

Més info a www.ara.cat
La mina congolesa que va servir per destruir Hiroshima i Nagasaki
2020-08-08 (5/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

Els EUA van aconseguir l'urani per a les bombes atòmiques esclavitzant treballadors del Congo belga

https://www.ara.cat/internacional/congol esa-fabricar-bombes-Hiroshima-Nagasaki_0 _2504149760.html

Més info a www.ara.cat
Secuestros en el paraíso
2020-08-03 (6/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

Es una explosión de la naturaleza. El parque nacional de Virunga, en el este de la República Democrática de Congo, es un vergel apabullante, un mar infinito de bosques salpicados de volcanes donde...

https://www.lavanguardia.com/internacion al/20200803/482640557897/virunga-rd-cong o-secuestros-rescate.html

Més info a www.lavanguardia.com
El rei belga demana perdó per la 'violència i crueltat' al Congo en l'època colonial
2020-06-30 (7/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

El rei Felip de Bèlgica envia una carta al president del Congo lamentant les atrocitats que hi va haver abans de la independència del país africà, aquest dimarts fa justament 60 anys

http://www.ccma.cat/324/el-rei-belga-dem ana-perdo-per-la-violencia-i-crueltat-al -congo-en-lepoca-colonial/noticia/302851 0/

El rei Felip de Bèlgica demana perdó, per primera vegada de manera oficial, pels "actes de violència" comeses al Congo durant l'època colonial. Coincidint amb el 60è aniversari de la independència de país africà, el rei belga ha fet arribar una carta al president de la República Democràtica del Congo, Félix Tshisekedi, on expressa el seu dolor pel mal que van causar.

Un gest que arriba quan Bèlgica viu un moment de protestes contra símbols colonials, com a ressò del moviment antiracial als Estats Units.

El monarca reconeix en la carta "el patiment" provocat als congolesos en temps del rei Leopold II:

"Durant l'època de l'Estat Independent del Congo es van cometre actes de violència i de crueltat que encara pesen sobre la nostra memòria col·lectiva. El període colonial que li va succeir va causar també patiment i humiliacions. Vull expressar el meu profund dolor per aquestes ferides del passat, revifat avui per les discriminacions encara massa presents en les nostres societats."


En diferents mitjans belgues es qualifica l'actitud del rei Felip de Bèlgica de fet històric.


El rei diu en la carta enviada al president congolès que continuarà "combatent totes les formes de racisme" i que donarà suport a la comissió que es crearà al setembre al Parlament belga per examinar el passat colonial de Bèlgica. "La nostra memòria s'ha de pacificar definitivament", afirma el monarca, que afegeix que, aprofitant el 60è aniversari de la República Democràtica del Congo, és el moment de "renovar l'amistat profunda que uneix els dos països".

També ha anunciat que espera desplaçar-se aviat al país africà, que no ha visitat mai.





Una història de crueltat sense límits


El rei belga admet per primer cop
Una estàtua de Leopold II, ruixada amb pintura vermella, al parc de Tervuren (Reuters/Yves Herman)

La història que comparteixen Bèlgica i el Congo està plena d'atrocitats. Durant la Conferència de Berlín del 1885, el país africà va ser declarat propietat privada del rei Leopold II (1835-1909). El monarca va administrar el país sota el nom d'Estat Independent del Congo fins al 1908, quan va passar a ser una colònia de Bèlgica fins a la seva independència, el 1960.

Durant el mandat de Leopold II hi va haver una explotació massiva dels recursos naturals del Congo. Es va utilitzar la població autòctona com a esclaus i es va aplicar un règim de terror on eren habituals càstigs com la mutilació de les mans i assassinats en massa. No se sap cap xifra oficial però es calcula que van morir uns 10 milions de persones. El sobirà belga va cometre a l'Àfrica els abusos més greus del colonialisme europeu.

Les manifestacions per la mort de George Floyd als Estats Units, que s'han estès per diferents llocs del món, han intensificat el debat sobre el racisme en la societat belga, fins al punt que moltes estàtues en honor de Leopold II han estat sabotejades, amb pintades i grafitis.
El Congo dona per acabat el brot d'Ebola del nord-est, que ha matat més de 2.200 persones
2020-06-26 (8/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

La violència dificulta el control del coronavirus i el xarampió, actius al país africà

https://www.ara.cat/internacional/republ ica-democratica-congo-declara-eradicat-b rot-ebola-originat-agost-2018-segon-mes- letal-africa-epidemia-coronavirus-cpvid- 19_0_2478352320.html

Finalment el brot d'Ebola declarat l'1 d'agost del 2018 al nord-est de la República Democràtica de Congo és història i el govern de Kinshasa l'ha donat aquest dijous per erradicat, quan es compleixen 42 dies –el doble del període d'incubació del virus– sense cap contagi nou. El balanç de víctimes és de 3.463 persones encomanades, de les quals 2.280 han mort, cosa que fa que sigui el segon brot més letal després del que hi va haver entre el 2014 i el 2016, en què es van registrar més d'11.000 decessos en tres països de l'Àfrica occidental (Libèria, Guinea i Sierra Leone).

"La victòria sobre aquesta llarga epidèmia també es deu al resultat de la cooperació internacional a través dels nostres socis", ha afirmat el ministre congolès de Salut, Eteni Longondo, en una roda de premsa a Kinshasa que recull l'agència Efe.

Però l'"alegria" per la fi del brot queda aigualida perquè n'hi ha un altre actiu des de l'1 de juny, declarat a la ciutat portuària del nord-oest de Mbandaka, capital de la província de l'Equador, sense cap relació amb l'erradicat ara. A més, el país també ha de lluitar contra una epidèmia de xarampió i la del coronavirus, que ha afectat més de 6.000 persones i n'ha matat unes 150, que es concentra bàsicament a la capital del país.

El govern i els sanitaris desplegats sobre el terreny han hagut de fer mans i mànigues per tractar els pacients i evitar que l'Ebola s'escampés pels centres urbans com Goma, a Kivu del Nord, i Bunia, a Ituri, regions molt castigades per la violència dels diversos grups armats que lluiten pel control del territori i dels rics recursos de les mines informals d'on s'extreuen, per exemple, el cobalt i el coltan, indispensables per a la indústria electrònica. Els equips i centres mèdics han sigut objectiu d'atacs violents, cosa que ha dificultat el control de l'epidèmia i ha fet que molts malalts hagin evitat anar-hi i s'hagin quedat a casa.

La malaltia, descoberta precisament en aquest país –llavors denominat Zaire– el 1976, es transmet per contacte directe amb la pell, sang i fluids corporals de persones o animals infectats. Aquesta febre causa hemorràgies greus i pot arribar a una taxa de mortalitat del 90%. Els seus primers símptomes són febre sobtada i alta, debilitat intensa i dolor muscular, de cap i de coll, a més de vòmits.
Uganda reabre su frontera a miles de refugiados de República Democrática del Congo tras el cierre por coronavirus
2020-06-25 (9/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

El Gobierno ugandés había cerrado en marzo sus centros de recepción para frenar el coronavirus, dejando atrapadas a unas 10.000 personas que huyen de la violencia en la República Democrática del Congo

https://www.eldiario.es/desalambre/Ugand a-Republica-Democratica-Congo-coronaviru s_0_1041496659.html

Uganda ha vuelto a abrir su frontera, de forma temporal, para las miles de personas que huyen de los mortales enfrentamientos étnicos en la vecina República Democrática del Congo (RDC).

El Gobierno ugandés había cerrado en marzo sus centros de recepción en los cruces fronterizos para frenar la propagación del coronavirus. Sin embargo, la semana pasada el presidente Yoweri Museveni ordenó al ministro de Socorro, Preparación para Desastres y Refugiados que concediera asilo a los 10.000 hombres, mujeres y niños que, huyendo de la violencia, llevan desde finales de mayo atrapados en una tierra de nadie entre los dos países.

En los últimos días han asesinado a decenas de personas en la provincia de Ituri, en el este de RDC, y miles han sido desplazadas debido a los recientes enfrentamientos, según señalan varias informaciones.

"Los refugiados deberían llegar a Uganda en los próximos tres, cuatro o cinco días. En este momento se están haciendo las gestiones para recibirlos. No estamos simplemente trayéndolos a Uganda, tomaremos todas las precauciones sanitarias que sean necesarias", afirma Gerald Menya, responsable de refugiados en la oficina del Primer Ministro de Uganda, a The Guardian. Según sus declaraciones, todos deberán pasar una cuarentena y someterse a la prueba de COVID-19.

Duniya Aslam Khan, de la agencia de la ONU para los refugiados en Uganda, está trabajando con el Gobierno, las autoridades locales y las ONG para instalar un centro de cuarentena y otro de pruebas cerca de la frontera con la República Democrática del Congo. Los solicitantes de asilo serán reubicados en los asentamientos de refugiados existentes tras los catorce días de cuarentena obligatoria, explica Khan.

De los 797 casos confirmados hasta la fecha por las pruebas de coronavirus en Uganda, 49 positivos se han dado entre refugiados. Hay otros 304 refugiados en cuarentena en 18 asentamientos y al menos cinco solicitantes de asilo se han recuperado de la enfermedad. De acuerdo con las estadísticas de ACNUR, en Uganda viven más de 1,4 millones de refugiados, principalmente de los países vecinos: Sudán del Sur, República Democrática del Congo y Burundi.

Según Khan, el coronavirus es una presión extra para unos recursos que ya estaban al máximo. "Los fondos de Uganda para responder a las necesidades básicas de refugiados y solicitantes de asilo ya eran insuficientes, las necesidades directas e indirectas provocadas por la COVID-19 han provocado dificultades financieras adicionales para proteger y asistir a los 1,4 millones de refugiados en el país", explica.

"Se necesita urgentemente apoyo internacional para ayudar a Uganda a mejorar los servicios para los refugiados tanto como para las comunidades locales, que se enfrentan al mismo riesgo de contraer y transmitir el virus", añade Khan.
El 'black lives matter' resucita los fantasmas del rey Leopoldo II por el genocidio en el Congo belga. hasta 15 millones de personas se calcula que fueron asesinadas en la depredación del Congo belga.
2020-06-09 (10/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

Las estatuas del monarca (1835-1909) en Bruselas aparecen pintadas, recordando los hasta 15 millones de personas asesinadas en su carrera imperialista

https://www.eldiario.es/internacional/fa ntasmas-Leopoldo-II-genocidio-Congo_0_10 35896739.html
Triple epidèmia al Congo: coronavirus, Ebola i xarampió
2020-06-09 (11/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

Es declara un segon brot d'Ebola a 2.000 quilòmetres del primer

https://www.ara.cat/internacional/Congo- epidemia-coronavirus-covid-19-ebola-xara mpio_0_2465753485.html

S'ha declarat un segon brot d'Ebola a la República Democràtica del Congo (RDC), però en aquest cas a Mbandaka, una ciutat de més d'un milió d'habitants al nord-oest del país i situada a més de dos mil quilòmetres de distància del lloc on continua actiu el primer brot de la malaltia, a les províncies de Kivu del Nord, Itiru i Kivu del Sud. Això s'afegeix a la pandèmia del coronavirus, que també afecta el país, i al brot de xarampió que s'hi ha declarat, que es considera que és el més greu del món.

La pacient zero del nou brot d'Ebola és una dona que va infectar-se el 18 de maig pel contacte amb un ratpenat, segons ha informat el ministeri de Salut congolès. Els equips de prevenció i protecció no van ser informats del cas fins que no van morir cinc persones més. Per aquest motiu no van poder posar en marxa a temps el protocol per prevenir el contagi de més persones, ha reconegut el govern.

"Després que es declarés un brot fa dos anys, es va formar molts voluntaris i es va deixar material sanitari. Això sempre es fa per tenir capacitat de resposta en cas que aparegui novament la malaltia", ha explicat Javier Tena Rubio, metge de Creu Roja a la ciutat de Goma, prop del lloc on es va declarar el primer brot d'Ebola a l'est de la RDC.

L'ONG ha desplegat a la província d'Equador, on ha aparegut el segon brot, més de 150 voluntaris. Mbandaka és una ciutat molt comercial a la vora del riu Congo i a uns 600 quilòmetres de la capital del país, Kinshasa. De moment s'han registrat cinc morts i vuit contagis, però es tem que la malaltia s'estengui ràpidament.

Per què és tan difícil acabar amb l'ebola al Congo?

El director regional per a l'Àfrica de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, el doctor Simon Missiri, ha afirmat que "el ressorgiment del virus arriba en el pitjor moment possible, quan ens enfrontem a un doble brot, el del covid-19 i el de l'Ebola, en un dels entorns més complexos i perillosos del món".

Pel que fa al coronavirus, el país té molt poca capacitat de reacció sobretot perquè el confinament és gairebé impossible, i a més hi ha molts pocs tests i els resultats poden trigar 10 dies a tenir-se. "Es poden tancar escoles, aplicar distància a les feina o fer teletreball, però hi ha molta gent que si no surt a treballar un dia l'endemà no menja", aclareix Tena. "L'Ebola està molt més focalitzat i permet fer vida normal més enllà de la zona calenta del brot, però el covid-19 és a tot arreu. Hi ha molta gent que no porta mascareta, tot i ser obligatòria, i l'accés a l'aigua és limitat", ha afegit.

El brot de xarampió, per la seva banda, ve de lluny: fa 7 anys la Creu Roja va fer una campanya de vacunació amb el govern, però és molt complicat arribar arreu en un país que és el segon més gran de l'Àfrica i té una superfície que equival a la d’Espanya, França, Alemanya, Itàlia i Polònia juntes. El pla era, a l'acabar el brot d'Ebola a l'est del país, començar a fer intervencions ràpides contra el xarampió, però ara s'ha complicat tot amb la presència del coronavirus, exposa Tena. De moment, en total, la malaltia ha provocat 6.779 morts i n'hi ha 369.520 casos.

Confiança de la població
La Creu Roja ha desplegat en alguns mercats de Goma, on les aglomeracions són gairebé inevitables, tancs d'aigua i paradetes d'informació per obligar la gent a rentar-se les mans. Presència i informació són bàsiques en certes comunitats per conscienciar la població, tot i així no sempre s'aconsegueix.

A la RD Congo, al voltant del 25% de la població no creu en l'existència de malalties com l'Ebola o el coronavirus. Per a molts, el covid-19, que ha provocat de moment 75 morts i 3.495 contagis oficials al país, és una excusa, com també creien que ho era l'Ebola, "per mantenir la presència de sanitaris estrangers al país, i sous i subvencions a les elits", assegura el metge de la Creu Roja. Per això, afirma, és molt important treballar-hi per guanyar la confiança de la gent.
Nuevo brote de ébola en el Congo
2020-06-02 (12/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

Cuatro personas han muerto en Mbandaka, en el noroeste del país, sin conexión con la epidemia que afecta a Kivu del Norte

https://elpais.com/sociedad/2020-06-01/n uevo-brote-de-ebola-en-el-congo.html


La República Democrática del Congo (RDC) ha declarado este lunes una nueva epidemia de ébola en el noroeste cuando aún no se ha dado por terminada la que afecta a las regiones de Kivu del Norte, Ituri y Kivu del Sur, en el noreste y cerca de las fronteras de Uganda, Ruanda y Sudán del Sur. El ministro de Sanidad congolés, Eteni Longondo, aseguró en rueda de prensa que, de momento, hay cuatro personas fallecidas.


Este nuevo brote tiene lugar en el barrio de Air Congo, en Mbandaka, ciudad de la provincia de Ecuador situada a unos 600 kilómetros de la capital, Kinshasa, y conectada con ella por el río Congo. Esta zona ya vivió una epidemia de ébola entre mayo y julio de 2018, con epicentro en Bikoro y que se saldó con 54 casos y 33 muertos. Las muestras de las personas fallecidas fueron enviadas al Instituto Nacional de Investigación Biomédica (INRB), que confirmó los positivos. El director general de la Organización Mundial de la Salud, Tedros Adhanom Ghebreyesus, mostró su opinión a través de Twitter: “Este brote es un recordatorio de que la covid-19 no es la única amenaza sanitaria a la que se enfrenta la gente”

El ministro de Sanidad ha anunciado su inmediato traslado a Mbandaka para coordinar sobre el terreno la respuesta ante esta nueva emergencia, la undécima que afecta al país. “En esta zona ya tienen los reflejos de lo que debe hacerse. Ya comenzaron la respuesta a nivel local el domingo", manifestó Longondo a los medios. Mientras tanto, el otro brote de ébola que afecta al noreste, el segundo peor de la historia con más de 3.300 casos y 2.264 muertos, continúa activo aunque ya no hay personas enfermas. Si no se produce ningún nuevo contagio será declarado extinto el próximo 25 de junio, una vez superados los 42 días desde que el último paciente fue dado de alta.


Tedros Adhanom Ghebreyesus

@DrTedros
· 16h
A new #Ebola outbreak detected in western #DRC, near Mbandaka, Équateur province. @MinSanteRDC has identified 6 cases, of which 4 people have died. The country is also in final phase of battling Ebola in eastern DRC, #COVID19 & the world’s largest measles outbreak.


Tedros Adhanom Ghebreyesus

@DrTedros
.@WHO already has staff in Mbandaka, #DRC supporting the new #Ebola outbreak response.
This outbreak is a reminder that #COVID19 is not the only health threat people face. WHO is continuing to monitor & respond to many health emergencies.

1.518
10:21 - 1 jun. 2020
Información y privacidad de Twitter Ads
631 personas están hablando de esto
Además, en estos días la RDC se enfrenta a otras dos epidemias: una de sarampión, que ha provocado más de 6.000 muertos en el último año; y la covid-19, con 3.200 casos y 72 fallecidos según las cifras oficiales. La adopción de medidas preventivas para impedir el contagio del nuevo coronavirus ha provocado la suspensión de campañas de vacunación contra otras enfermedades, lo que podría agravar aún más la situación sanitaria del país.

El ébola es un virus que fue identificado por primera vez en 1976 precisamente en la RDC y que provoca unas graves fiebres hemorrágicas. A diferencia de otras enfermedades, no se trasmite por el aire y hay que estar en contacto con los fluidos o la piel de personas enfermas para contraerlo. Sin embargo, su tasa de letalidad es muy elevada, de hasta el 70%. En los últimos cinco años, tras la mortífera epidemia de 2014-2016 en África occidental, que afectó sobre todo a Guinea, Liberia, Sierra Leona, Nigeria y Malí y costó la vida a más de 11.000 personas, se han desarrollado vacunas y tratamientos que han mostrado su eficacia.

Desde su descubrimiento, las dos cepas conocidas como Zaire y Sudán han sido las responsables de una veintena de brotes, todos con origen en África, y de unas 15.000 muertes, entre ellas dos religiosos españoles que trabajaban en Liberia y Sierra Leona durante la epidemia de 2014. Se cree que el huésped principal del virus son algunas especies de murciélagos frugívoros que lo transmiten a otros animales salvajes y directamente o a través de estos al ser humano.
Més de 6.000 morts i 300.000 afectats per xarampió al Congo en un any
2020-03-07 (13/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

El xarampió supera al Congo els afectats pel brot d'Ebola que s'ha cobrat més de 2.200 morts

https://www.ccma.cat/324/mes-de-6-000-mo rts-i-300-000-afectats-per-xarampio-al-c ongo-en-un-any/noticia/2995380/
L'epidèmia d'Ebola al Congo, declarada emergència sanitària internacional
2019-07-18 (14/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

L'alarma s'ha encès després de la primera mort per contagi del virus en una gran ciutat, a Goma, a la frontera amb Ruanda

https://www.ccma.cat/324/lepidemia-debol a-al-congo-declarada-emergencia-sanitari a-internacional/noticia/2936044/
L'Ebola arriba a una ciutat d'un milió d'habitants del Congo
2019-07-16 (15/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

El brot, actiu des de fa un any, ha matat més de 1.660 persones en una regió del nord-est del país

https://www.ara.cat/internacional/Ebola- arriba-ciutat-habitants-Congo_0_22707730 74.html
Se supera el millar de muertos por ébola en el noreste de la República Democrática del Congo
2019-05-04 (16/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

El brote de ébola que azota desde agosto pasado el noreste de la RDC ha causado ya 1.008 muertos de un total de 1.529 contagiosEs la mayor epidemia en la historia del Congo y la segunda peor en el mundo

https://www.eldiario.es/internacional/su pera-muertos-noreste-RD-Congo_0_89556048 6.html
El mapa de las ciudades que más van a crecer en los próximos 30 años
2019-01-13 (17/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

La principal autopista de la República Democrática del Congo se llama río Congo. Es la vía de comunicación más importante y su cauce vertebra todo el país a través de sus afluentes. Cada día...

https://www.lavanguardia.com/internacion al/20190113/454077126047/mapa-ciudades-m as-creceran-proximos-anos.html

La principal autopista de la República Democrática del Congo se llama río Congo. Es la vía de comunicación más importante y su cauce vertebra todo el país a través de sus afluentes. Cada día centenares de personas se embarcan desde las provincias de Kibu y Equateur en un viaje de varios días por sus aguas. Se deslizan corriente abajo huyendo de los estragos de la guerra con el objetivo de llegar a Kinshasa, la capital del país.

Con una extensión similar a la de Madrid, esta ciudad de 12 millones de personas engulle cada año 390.000 habitantes nuevos, según los datos de las Naciones Unidas. La apodaban Kin-la-Belle hasta que, en la década de los 90, la mala gestión de sus aguas residuales y deshechos inundó la ciudad. Desde entonces su población no ha dejado de crecer. Tampoco lo han hecho los problemas de salubridad en los suburbios, por eso ahora sus habitantes la llaman Kin-Poubelle, basura en francés.
Triomf contra pronòstic de l'opositor Tshisekedi a la República Democràtica del Congo
2019-01-10 (18/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

És el primer cop que l'oposició derrota el candidat oficialista des de la independència del país de Bèlgica, el 1960

https://www.ccma.cat/324/triomf-contra-p ronostic-de-lopositor-tshisekedi-a-la-re publica-democratica-del-congo/noticia/28 96852/

Sorpresa a les eleccions presidencials que s'han fet a la República Democràtica del Congo, el segon estat africà més extens, després d'Algèria. Un cop fet el recompte dels vots d'aquest país de 82 milions d'habitants (el 16è del món), l'opositor Félix Tshisekedi ha guanyat les eleccions que es van fer el 30 de desembre a la República Democràtica del Congo.

Segons els resultats encara provisionals, que s'havien de saber el dia de Reis, però que no s'han fet públics fins aquesta matinada, Tshisekedi ha aconseguit més del 38% dels vots, per damunt del també opositor, l'empresari Martin Fayulu, que ha obtingut el 35%. El tercer candidat més votat ha estat l'oficialista Emmanuel Ramazani Shadary, delfí del fins ara president, Joseph Kabila, amb el 24% dels sufragis.

A la votació hi van participar poc més de 18 milions de congolesos, un 47,5% de la població amb dret a vot.
Les sospites de frau creixen al Congo pel segon dia sense servei d?internet
2019-01-02 (19/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

El retard en el recompte i la restricció de les comunicacions confirmen, segons l?oposició, els pitjors temors

https://www.ara.cat/internacional/sospit es-creixen-Congo-servei-internet_0_21543 84556.html

La República Democràtica del Congo continuava ahir sense connexió a internet a tot el país per segon dia consecutiu per ordre del govern de Joseph Kabila mentre la ciutadania espera els resultats de les caòtiques eleccions presidencials de diumenge. El retard en el recompte i la restricció de les comunicacions confirmen, segons l’oposició, els pitjors temors que el règim pretén fer trampes davant de la victòria real dels candidats opositors, com ja auguraven els sondejos.

Tot just després de tancar les urnes, tant la coalició opositora que encapçala Martin Fayulu com la llista oficialista d’Emmanuel Ramazani Shadary es van atribuir la victòria electoral, sense esperar els resultats oficials. A més a més, 1,2 milions de congolesos no van poder votar perquè l’executiu va ajornar fins al març la celebració de les eleccions en tres regions al·legant problemes de seguretat i el brot de l’Ebola que castiga l’est de l’enorme país.

Barnabe Kikaya bin Karubi, assessor sènior del president Joseph Kabila, va declarar que els serveis d’internet i la missatgeria instantània dels telèfons mòbils es van tallar per preservar l’ordre públic després que comencessin a circular “resultats ficticis” a les xarxes socials. En aquest sentit, l’executiu assenyala que aquests rumors posen en perill la fràgil estabilitat de la societat i poden portar el país “directament al caos”. Les connexions quedaran tallades fins que diumenge -6 de gener- es publiquin els resultats complets i definitius, 15 dies després de les eleccions.

Senyal tallat

D’altra banda, també ha quedat interromput el senyal de Radio France Internationale (RFI), una de les fonts de notícies més populars del Congo, una antiga colònia dependent de París fins al 1960. A més, el govern ha retirat l’acreditació del cap de la delegació de l’emissora per haver donat els resultats no oficials de l’oposició. El candidat Fayulu va assegurar dilluns que els seus recomptes propis, fets a partir de diferents mostres en col·legis, donaven guanyadora la seva candidatura. Els comicis s’haurien d’haver celebrat fa dos anys, però el president Kabila ha intentat mantenir-se en el poder, i de fet va fracassar al plantejar un referèndum per eliminar el límit de dos mandats. La tensió actual allunya el país de poder fer finalment un traspàs polític en pau.
Internet, la nova arma a la RD Congo contra la guerra i el frau electoral
2018-12-23 (20/44) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

Els blogs i les xarxes socials, claus en un país a la vora de l?abisme per l?ajornament de les presidencials d?avui

https://www.ara.cat/internacional/Intern et-RD-Congo-contra-electoral_0_214838527 1.html

Què passa quan un president que ha esgotat el seu mandat no convoca les eleccions per escollir el seu substitut? Aquesta és la situació que ha viscut la República Democràtica del Congo (RD) durant els últims dos anys i que hauria d’haver acabat avui. Tanmateix dijous, a tres dies de les votacions, el president de la Comissió Electoral Nacional Independent (CENI), Corneille Nangaa, va anunciar l’ajornament de les eleccions presidencials una setmana, fins al 30 de desembre.

Sembla un tòpic, però aquestes eleccions congoleses són realment històriques. Han de tancar els dos anys d’interinitat de Joseph Kabila i, a més, el que ha sigut el president des del 2001 no serà un dels 21 candidats. Davant d’aquesta excepcionalitat la societat civil ha posat en marxa iniciatives per garantir la transparència dels comicis i per fomentar la pau durant el procés electoral. Amb els últims esdeveniments, aquestes iniciatives tenen més sentit que mai.

Els bloguers del col·lectiu Habari van llançar la campanya #ElectionBitumbaTe, que vol dir “Les eleccions no són una guerra”, en llengua lingala, per “convidar els moviments polítics i forces vives, així com la població, a preservar la pau durant el període electoral, més enllà de les seves reivindicacions”, explica el seu president, Guy Muyembe, que recorda la violència de les últimes eleccions. “En un altre temps la ràdio o els diaris van ser utilitzats per difondre missatges d’odi i crides a la violència; avui internet ha sigut instrumentalitzat per grupuscles radicalitzats que volen manipular els joves internautes. Hem d’impedir que tinguin èxit”, diu el president de Habari. Durant la campanya s’han organitzat debats per enfocar la discussió política a les propostes i fugir de discursos viscerals. Al mateix temps, han tractat de neutralitzar els rumors i els missatges d’odi difosos a les xarxes.

Màquines de votació
No és estrany que la societat civil hagi recorregut a les eines digitals. Aquestes eleccions han estat marcades per la tecnologia, ja que la coneguda com a machine à voter (“màquina de votar”, en francès) ha tingut una controvertida irrupció en les eleccions. Va ser presentada com una modernització, però molts col·lectius l’han interpretat com un nou instrument de frau. L’han batejat irònicament com a machine à voler (“màquina de robar”). El cens ha sigut un altre punt controvertit. Envoltat d’opacitat, ha generat desconfiança i ha sigut l’objectiu de molts atacs cibernètics.

Les eleccions a la RD Congo són una cita clau, ja que està en joc l’estabilitat de tota la regió. Es tracta del segon país més extens de l’Àfrica i el quart més poblat. Alberga recursos d’enorme valor econòmic i estratègic, com ara pràcticament totes les reserves conegudes de coltan, clau per fabricar aparells electrònics. Els conflictes que han sacsejat el país durant més de dues dècades han mobilitzat forces dels països de l’entorn. La guerra que es va produir entre el 1998 i el 2003 va ser coneguda com la “Primera Guerra Mundial africana”. Tot plegat justifica l’interès de la comunitat internacional, que ha ofert recursos, suport logístic i observadors per a les eleccions.

El 19 de desembre del 2016 es va esgotar el mandat presidencial de Joseph Kabila, que havia arribat al poder després de l’assassinat del seu pare, Laurent-Désiré Kabila. Els seus disset anys al poder han estat marcats per una interpretació particular dels procediments legals. Durant aquests dos anys de llimbs polítics, la societat civil ha mantingut una protesta als carrers que, combinada amb la pressió internacional, ha permès desfer l’enrocament del president i convocar unes eleccions sense la seva candidatura, però sota la seva ombra.

Una de les organitzacions protagonistes de la contestació ha sigut LUCHA (Lutte pour le Changement), que ha proposat la campanya #BalayerLesMédiocres (“Escombrar els mediocres”, en francès) a les xarxes i als carrers. “Els mediocres són els candidats de la família política de Kabila, els que han participat en la repressió, els implicats en la corrupció o el saqueig de recursos, o els que volen jugar la carta del tribalisme”, explica Bienvenu Matumo, militant del moviment. La campanya apel·la a la responsabilitat de la ciutadania. Demana als electors que no votin els “mediocres”, que es quedin a vigilar els recomptes i facin públics els resultats i després que defensin el seu vot si es produeix un frau. Matumo recorda les denúncies que diuen que el cens electoral pot contenir sis milions d’electors ficticis.

Precisament, quatre organitzacions s’han aliat per dificultar el frau. Tous Électeurs, Tous Observateurs (“Tots electors, tots observadors”) habilita un centre d’informació alternatiu per recollir les incidències reportades per la ciutadania durant el vot i per rebre “les fotografies amb les actes dels recomptes per WhatsApp, perquè no es puguin manipular els resultats”, explica George Kapiamba, president l’Associació Congolesa per a l’Accés a la Justícia (ACAJ), una d’aquestes organitzacions.

“Els elements per al frau són evidents”, diu Kapiamba, que enumera la manca de transparència del cens, la sospita de l’existència de “col·legis pirates” i la manca d’informació en relació a la machine à voter. “No coneixem el seu número, la seva distribució, els seus números de sèrie. Molta gent no sap com s’utilitza, així que hauran de demanar ajuda i comprometre el vot secret”, comenta Kapiamba. La societat civil congolesa s’enfronta ara a la incertesa de la setmana que queda fins a la cita del 30 de desembre.
Paginació: 123
Atenció, tot i que els anuncis del tauler son postejats per membres registrats de la web, Catalansalmon NO certifica ni comprova que siguin autèntics o actualitzats, i per tant NO es fa responsable, no fotem :)

CATALANSALMON: missió, visió, valors

Que fem a catalansalmon?
[380] http://RDCONGO.catalansalmon.com es una de les webs de CATALANSALMON.com -Versio: 2.1 ® 2.1 - info@catalansalmon.com
SERGI MARZABAL ©2005 ::: Avís legal / Normes d'ús  ::: 172.69.7.161 - userCountry= POLÍTICA DE COOKIES
Els continguts d´aquest site són gratuits i lliures
Si vols ajudar a desenvolupar el projecte catalansalmon, aqui pots donar la quantitat que vulguis